Medicul Valeriu Gheorghiță: Ar putea apărea o tulpină a coronavirusului și mai contagioasă

Valeriu Gheorghiță FOTO: gov.ro
Valeriu Gheorghiță FOTO: gov.ro

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid 19, spune că perioada sezonului rece este favorabilă răspândirii coronavirusului și nu este exclusă ipoteza apariției unei noi tulpine, mult mai contagioasă.

Medicul spune că dacă nu va fi introdus certificatul verde și pentru anumite categorii profesionale, va fi greu ca țara noastră să ajungă la o rată de vaccinare de 70% din populație.

„Va fi foarte greu să facem acest lucru, pentru că este evident că în perioada următoarelor două luni, situația epidemiologică ar trebui să se liniștească, să se echilibreze. Probabil că în momentul acesta suntem deja într-o perioadă de platou, însă depinde foarte mult de cât de bine sunt respectate măsurile de prevenire a răspândirii bolii și cât de mult va crește rata de vaccinare, dar problema este dacă suntem iarăși dispuși, ca țară, să ne confruntăm cu un viitor val de îmbolnăviri și s-o luăm de la capăt. (…)

Nu cred că mai putem să ne permitem să repetăm la nesfârșit aceste valuri de îmbolnăviri, pentru că nu este exclus ca în perioada lunilor viitoare să se genereze o nouă variantă virală, care să se asocieze – și vedem că de obicei au fost asociate – cu o creștere a transmisibilității, care să fie mai contagioasă și care poate să fie asociată și cu scăderea protecției imunității care se obține după vaccinare. Deci, noi trebuie să preîntâmpinăm aceste lucruri”, a declarat Valeriu Gheorghiță, la Digi24.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.