Medicul Marinescu: Coronavirusul ar putea dispărea iarna aceasta

Adrian Marinesc FOTO: Captură TVR 1
Adrian Marinesc FOTO: Captură TVR 1

Medicul Adrian Marinescu crede că valul 4 ar putea fi ultimul al pandemiei de COVID-19. Directorul medical al Institutului „Matei Balș” speră ca din primăvara anului viitor să ne putem bucura din nou de liberatate.

„Eu cred că sezonul rece care urmează e cam ultima strigare, în sensul că dispare cu totul. Dar e un moment greu pentru noi toţi. Eu sunt optimtist şi nici nu cred că aş putea gândi altfel, pe principiul că ce vrei să faci reuşeşti până la urmă. Poate îţi ia mai mult timp, mai puţin, dar reuşeşti până la urmă. Şi noi, medicii, ne gândim mereu la pandemie”, a declarat Adrian Marinescu la Antena 3.

Duminică au fost întregistrate 3.817 cazuri noi de coronavirus în România. Până astăzi, 35.514 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 18.09.2021 (10:00) – 19.09.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 58 de decese (32 bărbați și 26 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Brăila, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Dolj, Gorj, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Vaslui, Vâlcea, Vrancea și Municipiul București.

Dintre cele 58 de decese, 1 a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 ani, 1 la categoria de vârstă 30-39 ani, 2 la categoria de vârstă 40-49 ani, 4 la categoria de vârstă 50-59 ani, 8 la categoria de vârstă 60-69 ani, 21 la categoria de vârstă 70-79 ani și 21 la categoria de vârstă peste 80 ani.

55 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar 3 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități.

Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenția că tulpina Delta este de cinci ori mai contagioasă decât cea inițială și că bebelușii și copiii mai mari care au boli grave au un risc foarte mare de infectare.

„Vor fi mai mulți copii infectați, dar cu boli severe și care să necesite spitalizare nu ne așteptăm la aceeași proporție ca și la adulți. Imensa majoritate a copiilor infectati fac forme foarte ușoare sau nu au simptome deloc.

Pacienții care sunt acum in terapie intensivă în România sunt copii care fie aveau anterior o afecțiune gravă, o comorbiditate foarte importantă, fie au vârste extrem de mici. La risc foarte mare sunt copiii în primele luni de viață sau cei mai mari care au boli grave”, a spus medicul, la Digi24.