Medicul de la Iași a implantat 238 de dispozitive de la pacienți decedați. Procurori: Multe dintre operații nu erau necesare

FOTO: fernandozhiminaicela/Pixabay.com
FOTO: fernandozhiminaicela/Pixabay.com

Medicul de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași, care a fost reținut în cursul nopții, în ancheta cu privire la implantarea unor dispozitive medicale extrase de la pacienți decedați, ar fi pus 238 de dispozitive. Procurorii mai spun că mare parte dintre aceste intervenții „nu erau necesare” și erau stabilite pe baza unor „diagnostice fictive”, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacții de natură a conduce la simptomatologia specifică.

Doctorul de la Iași este acuzat de abuz în serviciu, în formă continuată, complicitatea la continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente, și luare de mită. Acesta a fost reținut pentru 24 de ore cu propunere de arestare preventivă pentru o durată de 30 de zile, care a fost înaintată spre soluționare Tribunalului București.

Acesta este acuzat de procurori că „și-ar fi exercitat atribuțiile de serviciu, cu intenție, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017- august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive extrase din cadavre sau a căror sursă de proveniență nu se cunoaște, ignorând riscul de a provoca pacienților probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deși acest lucru este interzis de legislația primară”. Procurorii notează că „producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicția reutilizării acestora”.

Potrivit sursei citate, doctorul „a operaționalizat o rețea formată din cadre medicale care i-au furnizat dispozitive cardiace implantabile, extrase inclusiv de la pacienți decedați, fără respectarea prevederilor legale și fără acordul, anterior decesului, al persoanelor în cauză sau al aparținătorilor”.

Ulterior, acesta ar fi executat proceduri medicale de reimplantare a acestor dispozitive, fără a le înregistra în gestiunea spitalului (în lipsa unor documente de proveniență) și, în consecință, fără a parcurge fluxul procedural intern, neexistând avize de conformitate din partea Ministerului Sănătății, certificate de garanție și documente care să ateste parcurgerea procedurilor de sterilizare.

„O mare parte dintre intervențiile de introducere a unor dispozitive cardiace implantabile, inclusiv extrase de la pacienți decedați, derulate/recomandate de către medic, nu erau necesare, procedându-se la operaționalizarea lor fie prin consemnarea unor diagnostice fictive, fie prin recomandarea anterioară a unor medicamente care să provoace reacții de natură a conduce la simptomatologia specifică”, mai susțin procurorii.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.