Pacientul din Bacău, transferat la Institutul „Matei Balș” din Capitală, nu este infectat cu coronavirus, ci are gripă, anunță Ministerul Sănătății. Tânărul, care venise de curând de la studii din China, va fi externat în cursul zilei de marți și va continua tratamentul în ambulatoriu.
„Investigațiile efectuate pacientului care a fost transferat ieri de la Spitalul Județean de Urgență Bacău la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Bals” au arătat că acesta nu este infectat cu noul coronavirus, ci are alte afecţiuni virale. Pacientul a fost testat şi a avut rezultate pozitive pentru gripa si adenovirus, primind tratament medical de specialitate”, informează Ministerul Sănătății.
Ministerul Sănătății mai transmite unităților sanitare și direcțiilor de sănătate publică faptul că, în astfel de cazuri, „este obligatorie respectarea procedurilor de raportare și comunicare, precum și a protocoalelor care au fost transmise de către Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică – Centrul Național de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile”.
Directorul Institutului „Matei Balș”, Adrian Streinu-Cercel, a declarat că există posibilitatea ca persoane care au contactat coronavirusul din China să intre pe teritoriul României și să fie, aparent, sănătoase. „Urmărim orice persoană care intră în țară și care a avut legături cu China în zonele afectate, în ultimele 14 zile. Ne așteptăm să intre persoane care aparent sunt sănătoase”, a declarat Streinu-Cercel.
De asemenea, Adrian Streinu-Cercel a precizat că riscul ca noul coronavirus din China să ajungă în România este extrem de redus.
Majoritatea sunt forme ușoare – 75%, nu prea ajung să fie depistate clinic. În primele 2-3 zile pacientul dezvoltă pneumonie, dar fără febră, ceea ce schimbă datele privind persoanele care intră în țară.
China e mare, să faceţi specificaţia că acest focar, la nivelul Hubei, cu circa 11 milioane de locuitori, e un punctişor pe harta Chinei. Înseamnă că riscul ca un astfel de caz să ajungă în România e substanţial redus.
Măsurile sunt pentru a putea identifica primii pacienţi. La Institutul „Matei Balș” pot fi diagnosticați și tratați potențialii pacienți”, a declarat Adrian Streinu-Cercel, într-o conferință de presă care a avut loc ieri.
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: