Medici obligați să îi plătească 70.000 € unei foste paciente

medicamente farmacii oltenița farmacii nehoiu
Foto: Pixabay

Doi medici de familie din Iaşi sunt obligaţi de judecători să îi plătească unei foste paciente daune morale de 70.000 de euro deoarece i-au prescris un medicament puternic într-un dozaj greșit, iar femeia a ajuns la spital, relatează „Ziarul de Iași”.

În anul 2014, V. C. a mers la Spitalul Clinic de Recuperare, unde a fost diagnosticată cu poliartrită reumatoidă. Medicul specialist i-a recomandat pacientei medicamentul Metotrexat, pe care ar fi trebuit să îl ia de două ori pe săptămână.

Ulterior, pe 18 decembrie, ea a mers la cabinetul medicului său de familie, unde a primit o reţetă pentru medicamentul Metotrexat, însă în doză greşită: 10 mg de două ori pe zi, timp de 30 de zile (în loc de 10 mg de două ori pe săptămână).

Cu acea reţetă, pacienta a mers la o farmacie, iar farmacista i-a dat doza de pe rețetă, fără să observe că era vorba de o doză toxică.

După doar 5 zile în care a luat medicamentul în doza din rețetă, starea de sănătate a pacientei s-a înrăutățit și a fost internată în spital. A fost diagnosticată cu pancitopenie (reducere a numărului de elemente sangvine din sângele periferic), stomatită (inflamația mucoasei cavității bucale), eczemă inghinală şi interfesier suprainfectată, toate efecte secundare la Metotrexat, mai notează sursa citată. Femeia a stat aproximativ 3 săptămâni internată în spital.

În 2015, V.C. i-a dat în judecată pe medicii de familie Armand şi Liliana Daneliuc, iar acum instanța a decis că cei 2 trebuie să îi plătească 70.000 de euro fostei paciente deoarece sănătatea ei fizică și psihică a fost afectată. Sentința nu este definitivă.

Judecătorii au explicat că supradoza de Metotrexat nu i-a pus viaţa în pericol, însă doar pentru că organismul a reacţionat la supradoză, în condiţiile în care reţeta greşită era pentru 30 de zile.

„Practic, reacţia violentă a organismului a fost ceea ce i-a salvat viaţa, din perspectiva respectivei analize a dozajelor“, au precizat judecătorii.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.