Medicamentul împotriva COVID-19 în care omenirea își pune speranțele a ajuns și în România

coronavirus
Foto: jewhisperer / pixabay.com

Anthony Fauci, imunologul american ce conduce Institutul Național pentru Alergii și Boli Infecțioase din Statele Unite, a declarat că medicamentul antiviral experimental Remdesivir, dezvoltat de compania Gilead Sciences Inc., va deveni standardul în tratarea COVID-19, relatează Reuters. Acest medicament a ajuns și în România.

Declarația sa vine în contextul în care miercuri, 29 aprilie, au fost prezentate o serie de rezultate ale unor teste clinice care au arătat că pacienții tratați cu Remdesivir injectabil s-au vindecat mai repede.

Concret, rezultatele preliminare ale unui studiu clinic realizat de Guvernul SUA a arătat că pacienții care au primit Remdesivir și-au revenit cu 31% mai repede decât cei care au primit un placebo.

Anthony Fauci a spus că rezultatele studiului sunt „foarte semnificative”. „Acesta va fi standardul pentru tratarea bolii”, a mai spus el.

Medicii au fost nerăbdători să afle rezultatele acestui studiu deoarece a fost unul amplu, în care pacienții au primit fie medicamentul, fie placebo-ul, fără ca ei sau doctorii să știe din ce grup fac parte.

Institutul Național pentru Alergii și Boli Infecțioase din Statele Unite a anunțat că rezultatele parțiale din studiul desfășurat pe 1.063 de pacienți arată că pacienții care au primit Remdesivir s-au vindecat în 11 zile, față de 15 zile în cazul celor care au primit un placebo.

Cercetarea tinde să arate și o rată mai bună a supraviețuirii în cazul celor care au primit medicamentul: 8% dintre cei care au primit Remdesivir au murit, față de 11,6% în grupul placebo. Însă diferența nu este semnificativă statistic și este posibil să aibă alte cauze care nu au legătură cu medicamentul produs de Gilead.

Rezultatele complete ale studiului vor fi disponibile la jumătatea lunii mai.

Deocamdată, mulți medici și cercetători rămân circumspecți și așteaptă mai multe dovezi că Remdesivir este medicamentul care poate trata eficient boala COVID-19.

Tot în această perioadă au fost publicate, în jurnalul medical „Lancet”, rezultatele unui studiu desfășurat în China care a ajuns la concluzia că Remdesivir nu a reușit să îmbunătățească starea pacienților sau să reducă prezența virusului în sânge. Însă reprezentanții Gilead au anunțat că aceste rezultate nu sunt relevante deoarece studiul a fost încheiat prea repede.

Remdesivir a ajuns și în România

Medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara au primit medicamentul injectabil de la compania producătoare. Spitalul a primit doze pentru 10 pacienți. Medicii vor începe să îl administreze pacienților în stare critică, relatează tion.ro.

În total, România va primi 30 de doze de Remdesivir care vor ajunge la pacienți din Iași, București și Timișoara, potrivit mediafax.ro.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.