Măsuri și mai dure anunțate de Arafat: Certificat verde la toate magazinele, cu excepția celor alimentare

Raed Arafat FOTO: Gov.ro
Raed Arafat FOTO: Gov.ro

Raed Arafat a anunțat că o nouă hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care urmează să intre în vigoare, prevede că accesul în orice magazin care nu este alimentar sau farmacie se poate face doar cu certificat verde.

„Dacă sunt magazine cu intrare din stradă, acele magazine au obligația să verifice certificatul verde”, a explicat el.

El a dat ca exemplu magazinele de pe Calea Victoriei din București.

„La orice alt magazin sau operator economic care comercializează alte produse (produse nealimentare – n.r.), exceptând farmaciile, acolo se intră cu certificatul verde. În afara celor alimentare, se intră acolo numai cu certificatul verde, vaccinat sau trecut din boală”, a mai spus Raed Arafat.

Prin urmare, certificatul verde ar trebui să fie verificat la intrarea în orice magazin, fie că acesta comercializează haine, încălțăminte, produse electronice, mâncare pentru animale, mobilă, materiale de construcție etc.

Măsura nu li se aplică piețelor – aici trebuie purtată masca de protecție.

De asemenea, românii vor fi trebui să prezinte certificatul verde și la mall sau dacă vor să se cazeze într-un hotel.

Aici puteți consulta noua hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Inițial, prima hotărâre a CNSU vorbea despre introducerea certificatului verde doar în centrele comerciale, fără să precizeze dacă documentul era necesar și în magazine mai mici.

Textul noii hotărâri CNSU este mai clar:

Art.1 – (1) Se propune ca accesul în incintele operatoriilor economici care au ca obiect principal de activitate comercializarea produselor nealimentare să fie permis doar persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

(2) Măsura prevăzută la alin. (1) nu se aplică unităților farmaceutice dispuse în afara centrelor și parcurilor comerciale precum și benzinăriilor.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.