Mașinile vor avea obligatoriu „cutii negre” din iulie. Ce date colectează și cât va costa instalarea lor

FOTO: Skitterphoto/Pixabay.com
FOTO: Skitterphoto/Pixabay.com

Autoturismele şi vehiculele comerciale cu greutate de cel mult trei tone şi jumătate vor fi dotate cu aşa-numita „cutie neagră” de la 1 iulie. Dispozitivul stochează mai multe informaţii, printre care viteza, turaţia motorului şi unghiul de virare. Înregistrarea este declanşată de senzori care detectează un accident sau date despre o posibilă ciocnire.

Aceste dispozitive vor fi conectate la sistemele de siguranță ale mașinii și vor putea fi dezactivate sau oprite. Vor păstra date cu cinci secunde înainte de accident și 300 de milisecunde după.

Vor fi accesate doar de polițiștii și experții care investighează accidentele rutiere. De exemplu, unii șoferi care vor să înșele companiile de asigurări nu vor mai putea păcăli autoritățile, simulând un accident.

Sistemul nu comunică prin internet, înregistrează datele anononim și nu salvează alte date, precum cine este la volan sau seria de șasiu.

Acest dispozitiv va fi obligatoriu instalat și pentru mașinile second hand, însă cele care sunt din afara UE și sunt la prima înmatriculare într-o țară din spațiul comunitar. „Cutia neagră” pentru mașini costă între 100 și 500 de euro.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.