Masca de protecție devine inutilă dacă se udă. Ce sfaturi dau specialiștii

mască protecție
Foto: sergo75-75 / pixabay.com

Măștile ude sunt mai puțin eficiente în stoparea noului coronavirus dacă se udă, iar specialiștii explică și de ce.

Odată cu venirea toamnei, umezeala din aer va fi mult mai pronunțată, fapt care ar putea duce o creștere a ineficienței măștilor de protecție.

Potrivit Libertatea, măștile ude sunt pai puțin eficiente deoarece devin mai poroase. Umezeala reduce astfel cu mult capacitatea de filtrare a măștii. De asemenea, este și mult mai greu de respirat printr-o mască umedă.

Specialiștii nu recomandă menținerea unei umezeli crescute în zona feței, deoarece se crează un mediu favorabil dezvoltării virusurilor și bacteriilor.

În timp ce organismele medicale internaționale recomandă înlocuirea imediată a măștii odată ce aceasta s-a umezit, în România acest lucru se întâmplă doar arareori.

Nu contează că masca s-a udat de la ploaie, transpirație sau din oricare altă sursă, aceasta trebuie înlocuită. Oamenii de știință recomandă ca oamenii să schimbe masca de protecție cât mai des și imediat odată ce aceasta s-a umezit.

În condiții normale, o mască ar trebui înlocuită la cel mult 4 ore. Mai mult, felul în care masca e înlocuită este, de asemenea, important. Mâinile trebuie dezinfectate înainte și după atingerea măștii. Nu atingeți partea protectoare din față, ci doar elasticul cu care o agățați după urechi.

Măștile din material textil pot fi refolosite dacă sunt dezinfectate și dacă nu au orificii în țesătură.