Mărturia dramatică a unui păstor din Maroc: „A trebuit să aleg între a-mi salva părinții sau fiul”

maroc
Foto: BBC

Tayeb ait Ighenbaz, un bărbat din Maroc, a fost forțat să aleagă între a-și salva fiul de 11 ani sau părinții, când au rămas cu toții prinși sub dărâmături după cutremurul de 6,8 grade din această țară, relatează BBC.

Păstorul de capre dintr-o comunitate mică din Munții Atlas spune că este în continuare măcinat de decizia pe care a trebuit să o ia.

Vineri seara, Tayeb se afla cu soția, cei 2 copii și părinții săi în mica lor casă de piatră, când aceasta a fost zguduită de cel mai mare cutremur din Maroc din ultimii 60 de ani.

„Totul s-a întâmplat atât de repede. Când a avut loc cutremurul am fugit cu toții la ușă. Tatăl meu dormea și i-am strigat mamei să vină, dar ea a rămas în urmă să-l aștepte”, își amintește el.

Doar Tayeb, soția și fiica lor au reușit să iasă înainte ca locuința să se prăbușească.

Bărbatul s-a întors imediat la ruinele casei. Sub dărâmături erau prinși atât fiul, cât și părinții săi. El a văzut că din moloz ieșea mâna fiului său, iar părinții săi erau prinși sub o lespede mare de piatră. Știa că trebuie să acționeze rapid, așa că s-a îndreptat în direcția fiului său Adam și a început să sape cu disperare în moloz pentru a-l scoate afară.

După ce l-a scos pe băiat s-a dus către părinții săi, însă a fost prea târziu.

„A trebuit să aleg între părinții mei și băiat”, a povestit păstorul cu lacrimi în ochi. „Nu mi-am putut ajuta părinții pentru că peretele a căzut peste jumătate din corpul lor. E atât de trist. Mi-am văzut părinții murind.”

Familia locuiește acum cu alte rude în corturi improvizate, aproape de fosta lor casă. Tayeb spune că toți banii lui erau în casă și că aproape toate caprele sale au fost ucise.

„Este ca și cum te-ai fi născut într-o viață nouă. Fără părinți, fără casă, fără mâncare, fără haine. Am 50 de ani acum și trebuie să încep de la zero”, a mai spus Tayeb.

Nu știe ce va face, dar își amintește de lecțiile pe care le-a învățat de la părinții lui: „Întotdeauna au spus „aveți răbdare, munciți din greu, nu renunțați niciodată.””

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.