Marile echipe pleacă din Champions League și își fac o ligă proprie

Lionel Messi FOTO: Pagina oficială de Facebook FC Barcelona
Lionel Messi FOTO: Pagina oficială de Facebook FC Barcelona

Câteva dintre cele mai mari cluburi din Europa transmit că își vor face Super Liga, o întrecere care se dorește mai puternică decât Champions League.

„Douăsprezece dintre cele mai importante cluburi europene anunţă că au ajuns la un acord pentru crearea unei noi competiţii, Super Liga, guvernată de grupările sale fondatoare. Cluburile fondatoare speră să se angajeze în discuţii cu UEFA şi FIFA pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru noua ligă şi pentru fotbal în ansamblu”, se arată într-un comunicat al celor 12 cluburi.

Cluburile fonatoare sunt AC Milan, Arsenal Londra, Atletico Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Internazionale Milano, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid şi Tottenham.

Preşedintele acestui grup este Florentino Perez, conducătorul de la Real Madrid.

„Vom ajuta fotbalul la toate nivelurile pentru a-l duce în locul pe care îl merită. Fotbalul este singurul sport global cu patru miliarde de fani şi responsabilitatea noastră ca mari cluburi este să îndeplinim aşteptările suporterilor”, a precizat Perez, potrivit lequipe.fr.

Inițiatorii proiectului au spus că pandemia globală „a accelerat instabilitatea în modelul economic european existen în fotbal”.

Liga ar urma să aibă 20 de echipe. Vor fi cele 12 formații fondatoare plus trei cluburi care nu au fost încă numite, dar și alte cinci echipe care se califică anual, în funcție de rezultatele lor interne. Însă se negociază și cu cele mai puternice formații din Germania și Franța.

European Super League va începe în luna august a fiecărui an, cu meciuri la jumătatea săptămânii, iar cluburile vor fi împărţite în două grupe de câte zece, cu meciuri acasă şi în deplasare.

Primele trei echipe din fiecare grupă s-ar califica în sferturile de finală, formaţiile de pe locurile al patrulea şi al cincilea jucând un play-off cu două manşe pentru cele două locuri rămase.

UEFA a reacționat dur într-un comunicat semnat și de federațiile de fotbal engleză, spaniolă și italiană. Cluburilor care vor să participe în Super Liga li s-a transmis că jucătorii care ar urma să joace în această competiție ar putea fi suspendați din competițiile internaționale organizate sub egida forului european și a FIFA.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.