Mari magazine închise în România. A venit rândul IKEA

locuri de munca la IKEA Romania
FOTO: mastrminda/Pixabay.com

Lanțul de magazine IKEA a fost amendat cu 20.000 de lei de către comisarii Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și s-a decis închiderea, pentru cel mult 6 luni, a unității din Pallady, București, precum și oprirea temporară a prestării de servicii pentru vitrinele asistate până la remedierea neregulilor a IKEA Băneasa. În zona alimentară au fost descoperite vitrine cu mucegai, „strat grosieră de praf și grăsime”, precum și insecte moarte.

Comisari ANPC din Bucureşti au verificat, joi, magazinele IKEA din Capitală, iar principalele nereguli descoperite în urma controlului sunt:
  • utilizarea unor vitrine frigorifice care prezentau: zone cu rugină, mucegai, cu acumulări de apă, insecte moarte, resturi alimentare în strat grosier şi praf la zona ventilatoarelor;
  • de asemenea, strat grosier de praf şi grăsime se afla şi pe sitele ventilatoarelor din camerele frigorifice de depozitare a fructelor şi legumelor, a preparatelor reci din unitatea proprie şi a cărnii refrigerate;
  • comercializarea unor produse alimentare fără etichete cu elemente de identificare şi caracterizare, precum şi fără menţionarea datei limită de consum
  • nerespectarea temperaturilor de expunere de minimum + 60 grade, C pentru preparatele calde, respectiv maximum + 8 grade C pentru preparatele reci
  • comercializarea unor produse (supă cremă de ciuperci), în unitatea proprie care, în urma verificării ingredientelor menţionate pe etichetă şi în fişa tehnică a produsului, a rezultat faptul aceasta provenea din Knorr Supă cremă de ciuperci (amestec de ingrediente pentru supă cremă de ciuperci), iar în lista de ingrediente de pe plic procentul de ciuperci reprezintă mai puţin de 8%
  • utilizarea coşurilor de gunoi fără capac, în zona de gătire.

Gândaci, muște, mâncare mucegăită și șobolani care se plimbau printre alimente se numără pe lista neregulilor găsite de inspectorii de la Protecția Consumatorilor (ANPC). Controalele au avut loc în ultimele zile în supermarketurile și piețele din București și Ploiești.

În mari lanțuri comerciale precum Auchan, Mega Image sau Cora au fost descoperite atât de multe nereguli încât inspectorii ANPC au propus închiderea unor unități pentru șase luni. Rezultatele controalelor au fost prezentate public de reprezentanții Autorității.

Paul Anghel, directorul general al Direcției Control şi Supraveghere Piaţă şi Armonizare Europeană din cadrul ANPC, explică, pentru Europa Liberă, că în perioada pandemiei a primit sute de reclamații de la consumatori cu privire la calitatea produselor, inclusiv pentru cele vândute online.

„Avem sesizări și reclamații și la Cora, și la Carrefour, și la Mega și la Lidl. Zeci, sute de reclamații pe trimestru, pe lună. În contextul pandemic, și cu atâtea sute de reclamații, ne-am apucat să facem controale în București și acum vom extinde la nivel național. Avem controale de permanență, avem controale pentru verificarea sesizărilor și reclamațiilor”, a spus Paul Anghel.

După controalele din București, neregulile constatate au fost în patru magazine Mega Image , în magazinele Auchan și în patru hipermarketuri Cora.

Pentru patru magazine Auchan, cele din Titan, Vitan, Militari și Berceni, s-a propus oprirea temporară a vânzării la mezeluri, carne, lactate, brutărie și pește și închiderea unității pe o durată de cel mult 6 luni pentru toate cele 4 unități. Amenda contravențională a fost de 102.00 de lei.

Toate produsele alimentare care nu mai corespundeau standardelor de calitate au fost oprite de la vânzare.

În cazul Mega Image, au fost, de asemenea, oprite de la comercializare produse alimentare cu probleme. Și în cazul acestei rețele de magazine, pentru patru unități s-a propus închiderea pentru șase luni. Amenda a fost de 93.000 de lei. Punctele de lucru vizate au fost Mega Image din Piața Domenii, Ion Mihalache, Piața Sudului și Șoseaua Colentina.

Vinerea trecută, comisarii ANPC au verificat magazinele Cora din zona Bucureşti-Ilfov și au decis închidere temporară pentru Cora Pantelimon şi Cora Alexandriei, pentru că constatate numeroase abateri pentru care au aplicat amenzi în valoare totală de 120.000 de lei.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.