Marea Neagră a devenit galbenă. Care este explicația științifică

FOTO: ANYMAKER/Youtube
FOTO: ANYMAKER/Youtube

Un fenomen foarte rar a fost filmat la malul Mării Negre, în partea de nord, pe coastele Peninsulei Crimeea. Apa mării a devenit galbenă. Inițial, localnicii au crezut că este vorba despre o poluare masivă, însă cauzele sunt altele.

Potrivit cercetătorilor, zona de nord a fost cuprinsă de o furtună puternică, iar valurile au ridicat sedimente de pe fundul mării, în special argilă și nămol, care au colorat apa.

Biologul Adrian Bîlbă a explicat, la Digi24, că fauna a fost foarte puțin afectată de acest fenomen, pentru că zona respectivă marea este foarte puțin sărată și vietățile marine sunt mai puțin reprezentate decât în sud.

„Nordul Mării Negre este puțin adânc. Vorbim de sudul Sevastopolului, sunt coaste litorale cu apă foarte putin adâncă, e o zonă secetoasă și când bate vântul, în mare se aruncă mii de tone de nisip și de praf. Acest praf se depune, iar atunci când marea se învolburează îl ridică. (…)

Acum Crimeea suferă de seceta, iar în acest context de ariditate în ultimii ani a generat o cantitate mare de praf aruncată în apă. Dacă, de exemplu, în zona noastră a Mării Negre apa este brună de la sedimentele aduse de Dunăre, sedimente pe bază mai mult de nămol, dincoace este vorba de un sediment argilos, care are culoarea gălbuie.

Nu este nimic anormal, însă câteodată apar astfel de fenomene. Bate un vânt neobișnuit, marea se agită și ridică aceste sedimente. Nu este un fenomen frecvent, se întâmplă destul de rar”, a explicat cercetătorul Adrian Bîlbă.