Marea Britanie va interzice accesul unei categorii de cetățeni din UE

FOTO: Adam Derewecki/Pixabay.com
FOTO: Adam Derewecki/Pixabay.com

Cetățenii din Uniunea Europeană care au condamnări penale mai mari de un an de închisoare nu vor mai putea intra în Marea Britanie de la 1 ianuarie 2021, potrivit ministrului britanic de Interne. Această măsură va intra în vigoare odată cu încetarea libertății de mișcare în Regatul Unit.

Aceste reguli se aplică deja în Marea Britanie pentru cetățenii non-UE. Interdicții la intrare în Regat se vor aplica pentru următoarele categorii de cetățeni UE: infractori care au o condamnare de cel puțin un an de închisoare; infractori care au o condamnare mai mică de un an de închisoare, în cazul cărora Ministerul de Interne face o evaluare a întregului cazier penal și verifică dacă au legături de familie în UK; cetățeni UE care nu au fost condamnați la închisoare, dar care au comis acte de hărțuire sexuală, de exemplu, sau al căror comportament se consideră că este împotriva binelui public; cetățeni UE care au o condamnare de orice fel în ultimele 12 luni și vor să intre pe teritoriul marii Britanii pentru prima dată.

„Pentru prea mult timp, regulile UE ne-au forțat să primim în țară infractori periculoși din străinătate, care abuzează de valorile noastre și ne amenință stilul de viață. Marea Britanie va fi mai sigură mulțumită unui control mai ferm și mai corect la graniță safer, unde infractorii din străinătate vor fi supuși acelorași reguli, indiferent de naționalitate”, a declarat ministrul britanic de Interne Priti Patel, conform unui comunicat al ministerului.

Marea Britanie a anunțat, la începutul lunii, că intenționează să nu mai permită accesul cetățenilor din statele Uniunii Europene în baza cărților de identitate începând din octombrie 2021.

Guvernul de la Londra mai transmite că transportatorii vor avea nevoie de un Permis de acces de tip Kent pentru a trece frontiera. De asemenea, „cărţile de identitate din Uniunea Europeană, Spaţiul Economic European şi Elveţia nu vor fi acceptate pentru călătoriile în Marea Britanie, inclusiv pentru şoferi, începând din octombrie 2021” și vor fi necesare pașapoarte.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.