Marcel Vela, despre amenzile abuzive date de polițiști: ”Cei care au greșit vor fi evaluați”

România este printre țările fruntașe la nivel internațional în ceea ce privește amenzile acordate cetățenilor pentru nerespectarea restricțiilor impuse de autorități pentru limitarea efectelor epidemiei de coronavirus.

O parte dintre amenzi, care sunt foarte piperate, au fost acordate abuziv de polițiști. Ministrul de Interne, Marcel Vela, nu neagă acest lucru, însă spune că s-au luat măsuri.

Chiar pe videoconferinţa organizată de către secretarul de stat care se ocupă de ordinea publică, cu toate armele din subordine şi toţi inspectorii judeţeni, li s-a atras atenţia tuturor ca amenzile să fie într-o formă evaluată direct proporţional cu fapta pe care au înregistrat-o, au constatat-o, să fie folosite ca variante de sancţiune şi avertismentele, nu direct amenzile. Aşadar, am luat măsuri ca să nu se facă abuzuri. Că ele se fac este un lucru evident, pentru că sunt foarte mulţi oameni, sunt foarte mulţi tineri care au făcut doar şase luni Şcoala de Poliţie şi acum sunt în operativ în teren, că am avut nevoie de cadre, să acoperim toate misiunile. Este o muncă titanică la nivel naţional şi cei care au făcut abuzuri sau au greşit vor fi evaluaţi şi profesional şi disciplinar”, a spus Vela la RFI.

”Fiecare cetăţean care se simte, eu ştiu, nedreptăţit poate face două lucruri: să ne sesizeze pe noi în legătură cu o amendă sau aşa cum am sesizat din media, atunci când s-au întâmplat, ne-am autosesizat şi lucrul doi pe care poate să-l facă un cetăţean după ce ne sesizează pe noi direct este să conteste amenda în instanţă şi un judecător va evalua dacă s-a greşit sau nu atunci când i s-a întocmit procesul verbal”, a mai spus ministrul.

Doar în ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii au dat peste 5.000 de amenzi pentru nerespectare restricționării circulației, sancțiunile fiind în cuantum total de peste 9,5 milioane de lei.