Marcel Ciolacu: PSD depune moțiune de cenzură a doua zi după ce expiră starea de alertă

marcel ciolacu
Foto: Pagina de Facebook Marcel Ciolacu

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că partidul pe care îl conduce va depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Ludovic Orban imediat ce va expira starea de alertă.

„Vreau să vă anunț public, începând de astăzi, că parlamentarii Partidului Social Democrat încep să lucreze la textul moțiunii de cenzură și la strângerea de semnături pentru susținerea moțiunii de cenzură pe care o să o depunem a doua zi după ce starea de alertă se va încheia. Aceasta este decizia partidului în urma acestui abuz făcut de Ludovic Orban față de Parlamentul României”, a spus liderul PSD.

„Am constatat cel mai mare abuz de putere care a avut loc în România, respectiv ocolirea Parlamentului în ceea ce privește restrângerea de drepturi și libertăți ale românilor, lucru stipulat explicit în Constituția României și în nenumărate decizii ale Curții (Constituționale – n.r.), că nu se poate face fără lege în Parlament”, a adăugat Marcel Ciolacu.

„În fața acestui abuz, categoric vom face o trimitere la Curtea Constituțională, respectiv o sesizare”, a mai spus el.

Declarația șefului PSD vine după ce, în ședința de Guvern de marți, 16 iunie, Executivul a adoptat o hotărâre prin care starea de alertă este prelungită pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data de 17 iunie.

Anterior, Curtea Constituțională a României a decis că starea de alertă, care limitează temporar drepturile și libertățile cetățenești într-o situație de criză – poate fi instituită doar prin lege, de către Parlament.

Pe de altă parte, acum câteva zile, liderul PSD a declarat că social-democrații nu sunt de acord cu prelungirea stării de alertă, aceștia propunând „starea intermediară”.

Într-o emisiune la postul de televiziune Antena 3, Marcel Ciolacu a mai spus că este exclus ca PSD să voteze o prelungire a stării de alertă așa cum a fost ea până acum. El a declarat, însă, că există o serie de restricții care ar trebui să continue, ca de exemplu purtarea măștilor în interior sau limitarea numărului de persoane care pot să participe la diverse evenimente.

„Nu cred că în acest moment la Sala Palatului se pot ține spectacole cu 2.000 de oameni. Cred că am văzut și de la OMS o recomandare în acest sens. Carantina persoanelor care vin din zone de focar – Guvernul trebuie să aibă acest instrument la îndemână. Dar să continuăm să faci achiziții publice directe, de 3 luni de zile auzim de tunurile date la aceste achiziții la măști, la dezinfectante…este o distanță de la cer la pământ. Să faci angajări prin derogare de la lege… Cred că în acest moment s-a terminat cu acest lucru. Niciodată Partidul Social Democrat nu va mai vota așa ceva”, a menționat liderul PSD.

„Eu nu cred că ar mai trebui denumită stare de alertă. Poate o stare intermediară până la normalitate. Sub nicio formă nu consider că mai trebuie prelungită această stare, chiar și intermediară, mai mult de 15 zile”, a mai spus el.

Întrebat dacă, practic, PSD susține ca după 15 zile să înceteze toate restricțiile, Marcel Ciolacu a spus „vedem peste 15 zile”.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.