Mai trebuie să poarte mască o persoană vaccinată anti-coronavirus? Răspunsul medicului Valeriu Gheorghiță

coronavirus mască
Foto: vperemencom / pixabay.com

Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, declară că măsurile de protecție, precum purtarea măștii și distanțarea fizică, vor fi respectate în continuare chiar și după vaccinarea anti-coronavirus.

Medicul a fost întrebat, la Digi24, dacă o persoană care se vaccinează mai trebuie să poarte masca de protecție. „Categoric da. Până în momentul în care vom atinge un nivel de imunizare colectivă, nu trebuie să facem rabat de la respectarea măsurilor de prevenție. Însă la un moment dat aceste măsuri vor fi uşor, uşor retrase în momentul în care se va atinge pragul de imunizare colectivă. În același timp, dacă ne vom limita doar la prevenție, fără o strategie de vaccinare, nu vom putea pune punct acestei pandemii într-un viitor rezonabil”, a declarat medicul Gheorghiță.

Coordonatorul campaniei de vaccinare din România a mai spus că tinerii sub 18 ani și pacienții care au boli cronice grave și în stadii terminale nu vor fi imunizați, pentru că nu există studii certe cu privire la aceste categorii de vârste făcute de campaniile care lucrează la dezvoltarea vaccinurilor anti-coronavirus.

„În momentul de faţă, o singură companie a inclus în studii persoane între 12 şi 18 ani, deci cu siguranţă sub 18 ani nu vom vorbi despre vaccinare, cel puţin în perioada următoare, şi de asemenea tot în studiile clinice nu au fost incluse persoane care aveau boli cronice care erau decompensate în ceea ce priveşte terapia. Deci pacienţii care au fost instabili, mă refer la un pacient cu un cancer în fază avansată (…).

Aceste categorii nu au fost incluse în studiile clinice pentru că, în primul rând, s-a dorit includerea categoriilor de persoane care nu aveau boli cronice pe mai multe categorii de vârstă, la care s-au adăugat ulterior, având în spate un profil de siguranţă deja orientat, s-au adăugat şi categorii de persoane care au boli cronice”, a adăugat Valeriu Gheorghiţă.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.