Mai mulți delfini au migrat în Dunăre. Care ar fi explicațiile pentru acest fenomen

FOTO: sab_k /Pixabay.com
FOTO: sab_k /Pixabay.com

Mai mulți delfini au fost filmați în Dunăre, iar specialiștii cred că s-ar fi întâmplat acest fenomen fie pentru că sunt în căutare de surse de hrană, fie din cauza războiului din Ucraina.

Într-o intervenție la b1tv.ro, cercetătorul științific Adrian Filimon, de la INCDM, a spus că este un fenomen destul de rar, iar prezența delfinilor în Dunăre este cel mai probabil legată de hrană.

Adrian Bâlbă, doctor în științe, este de părere că delfinii au fost „fie împinși de război” sau poate a fost un grup de masculi, iar aceștia sunt „foarte temerari în a exploata noi zone de hrănire”.

„De obicei, ei nu intră în Dunăre, pescuiesc în mare. Scrumbia, de exemplu, acum e… A început cumva migraţia, şi din cauza asta. Când iernile erau mai grele, acum 10, 15 ani, scrumbia începea undeva după jumătatea lunii februarie, martie, acum în noiembrie, în decembrie, avem deja scrumbie. S-a schimbat. Încălzirea globală se simte”, a explicat gidul de turism Eduard Acsente, din Sfântul Gheorghe.

Organizația pentru protecția animalelor UAnimals spune că circa 50.000 de delfini din Marea Neagră au murit de la invazia rușilor în Ucraina. Biologul Ivan Rusev, de la Departamentul Științific al Parcului Național Limanele Tuzlei, a declarat că delfinii au murit în principal din cauza zgomotelor puternice produse de navele de război ale Rusiei.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.