Avocatul Poporului verifică „tortura” în mai multe spitale COVID

FOTO: Parentingupstream/Pixabay.com
FOTO: Parentingupstream/Pixabay.com

Mai multe spitale care tratează bolnavi de coronavirus au primit notificare din partea Avocatului Poporului prin care sunt informate că sunt monitorizate „prin mandatul de mecanism național de prevenție a torturii”.

Spitalelor li se va cere să trimită documente cu privire la numărul de pacienți, datele fiecăruia dintre ei și modul în care au fost tratați. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că se va informa dacă din punct de vedere legal este vreun suport pentru această anchetă.

„Din punctul de vedere al chirurgului nu pot înțelege cum spitalul devine un centru de detenție, cum tratamentul aplicat este o tortură, cum cei care s-au luptat trei luni de zile cu virusul și au salvat vieți par a suporta o anchetă. Din punctul de vedere al ministrului Sănătății mă voi informa dacă din punct de vedere legal este vreun suport pentru ce se întâmplă acum.

Nu este normal ca după o perioadă grea vine cineva să îți pună un stigmat de centru de detenție, iar tratamentul sub suportul torturii. Asta am înțeles. Vreau să consult un jurist, un drept internațional să văd ce convenție poate transforma un spital într-un centru de detenție, iar tratamentul în tortură, iar noi acum trebuie să combatem acea tortură. Vreau ca unitățile sanitare să tragă un semnal de alarmă către Ministerul Sănătății. Nu am primit sesizări de rele tratamente. Au fost solicitări ale pacienților asimptomatici de a fi externați, dar de tratament agresiv nu am avut.

Nu am văzut condiții de rele tratamente, în schimb am văzut doctori cu mâinile goale care salvau pacienți, am văzut secții întregi, terapii întregi care nu s-au gândit că poate peste două luni cineva va veni să ceară niște documente pentru a evidenția o tortură”, a declarat ministrul Tătaru, la Digi24.

În informarea trimisă de Avocatul Poporului se precizează că spitalul care a primit notificarea trebuie să informeze pacienții cu privire la monitorizarea spitalului prin mecanismul anti-tortură.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat că verificarea „torturii” în spitale putea fi evitată. „Există drepturile pacienților. (…) Putea să se meargă pe drepturile pacientului și dacă ele sunt respectate. Dacă nu se revine pe treaba asta, credeți-mă că o să faceți medicii să nu mai ia decizii. Spitalul este un loc de tratament sau de măsuri medicale”, a spus secretarul de stat Raed Arafat.

Întregul document trimis de Avocatul Poporului spitalelor poate fi citit – aici.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.