Mai multe rachete au lovit un depozit de deșeuri radioactive de lângă Kiev

centrală nucleară
Foto: distelAPPArath / pixabay.com

Mai multe rachete au lovit în timpul nopții o zonă din Kiev unde sunt depozitate deșeuri radioactive, a transmis Ucraina către Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).

Din fericire, nu există informații privind pagube aduse clădirii sau indicii ai unei scurgeri radioactive, a informat AIEA într-un comunicat de presă.

Inspectoratul pentru Reglementare Nucleară din Ucraina a mai informat că sistemul de monitorizare a radiațiilor din depozitul de deșeuri a fost repus în funcțiune în această dimineață. Astfel, Inspectoratul se așteaptă să primească în curând și rezultate ale monitorizării făcute la fața locului.

Incidentul acesta vine la doar o zi după ce Inspectoratul pentru Reglementare Nucleară din Ucraina a anunțat că un transformator electric dintr-un depozit similar de lângă orașul Harkov din nord-estul țării a fost afectat de bombardamente. Nici în acest caz nu au existat informații privind o eventuală scurgere radioactivă.

„Aceste două incidente subliniază riscul foarte real ca aceste depozite cu material radioactiv să fie afectate în timpul conflictului, cu posibile consecințe foarte grave pentru sănătatea umană și pentru mediu”, a declarat directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, citat într-un comunicat de presă.

„Încă o dată, fac un apel către toate părțile să se abțină de la orice acțiune care ar putea pune în pericol siguranța și securitatea acelor complexe”, a mai spus el.

Foto: distelAPPArath / pixabay.com