MAE va repatria trupul românului ucis în atentatul din Germania

atacator germania hanau
Atacatorul a publicat un filmuleț pe rețelele de socializare înainte de a comite crimele. Foto: Captură YouTube

Costurile aferente repatrierii trupului neînsuflețit al românului ucis în atentatul din Hanau, Germania, vor fi asigurate din fonduri publice, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe.

Din dispoziția ministrului Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, repatrierea va fi asigurată prin fondul pentru situații de urgență, se arată într-un comunicat al MAE.

Anterior, în presă au apărut informații potrivit cărora familia tânărului de 23 de ani, care locuiește de mai mult timp în Germania, nu dispune de banii necesari pentru a-și aduce băiatul în țară, unde urmează să aibă loc înmormântarea.

Familia originară dintr-o comună din județul Giurgiu se afla de mai mulți ani în Germania. Tânărul era angajat pe un post de curier, iar părinții săi lucrau la un supermarket.

Vineri, 21 februarie, Ministerul Afacerilor Externe a informat că autoritățile germane au confirmat că un cetățean român se numără printre victime.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că transmite condoleanțe familiei îndoliate și condamnă ferm orice act de violență și manifestare xenofobă.

Consulatul General al României la Bonn este în contact cu autoritățile locale și a luat legătura cu familia persoanei decedate pentru a oferi asistența necesară în astfel de situații.

Joi, 20 februrie, Tobias R., un bărbat în vârstă de 43 de ani, a ucis 10 persoane în orașul Hanau de lângă Frankfurt. 9 dintre persoane, inclusiv tânărul din România, au fost împușcate în zona a două baruri cu narghilea.

Dintr-un film publicat online de Tobias R. rezultă că germanul avea idei xenofobe și rasiste, credea în teorii ale conspirației, și din acest motiv a vizat prin atacul său în special imigranți.

El și-a ucis și mama, o femeie în vârstă de 72 de ani, iar apoi s-a sinucis. Trupurile lor au fost descoperite într-un apartament din Hanau.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că sunt multe semne că Tobias R. a fost motivat de rasism să comită aceste crime.

„Rasismul este o otravă. Ura este o otravă, iar această otravă există în societatea noastră și este de vină pentru multe crime”, a spus Angela Merkel.