MAE a emis o atenționare de călătorie pentru Croația

plajă apă albastră limpede croația
Plaja Zlatni Rat din Croația. Foto: Szabolcs Emich (Wikimedia Commons)

Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie pentru Croația din cauza vremii nefavorabile.

MAE îi informează pe cetăţenii români care se află, tranzitează sau călătoresc pe teritoriul Croației că, în conformitate cu datele transmise de Institutul Hidro-Meteorologic local, pentru data de 3 septembrie 2019 au fost emise coduri galben, portocaliu și roșu de intensificări puternice ale vântului.

Pentru canalul Velebit și golfurile Kvarner și Kvarnerić s-a emis cod roșu de vânt cu o viteză de peste 130 km/h, însoțit de descărcări electrice.

Regiunile Rijeka, nordul Dalmației și Istra se află sub avertizare meteorologică cod portocaliu de vânt puternic, iar regiunile Zagreb, Gospić, Split, centrul și sudul Dalmației se află sub avertizare meteorologică cod galben de vânt.

Autoritățile croate avertizează cu privire la posibilitatea existenței unor disfuncționalități în transportul maritim și în furnizarea energiei electrice.

Pentru informații actualizate se recomandă consultarea paginilor de internet ale Institutului Hidro-Meteorologic Național (www.meteo.hr), Automobil Clubului Croat (www.hak.hr), Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate (www.hznet.hr), Autorităţii Portuare Croate (www.portauthority.hr) şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă (www.ccaa.hr).

Ministerul Afacerilor Externe le reamintește cetățenilor români că, în situații de urgență, pe teritoriul Croației pot apela numărul european unic de urgență 112.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Zagreb: +38514677660 sau +38514610009, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Republica Croația: +38598414341.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de internet zagreb.mae.ro, www.meteoalarm.eu, www.mae.ro şi reamintește faptul că românii care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță”, care oferă informații şi sfaturi de călătorie.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.