Lunile în care se despart cele mai multe cupluri

FOTO: StockSnap/Pixabay.com
FOTO: StockSnap/Pixabay.com

Un grup de cercetători de la Universitatea din Washington a descoperit, în urma unui studiu, că există două perioade ale anului în care au loc cele mai multe divorțuri. Au găsit și explicații pentru acest lucru.

Potrivit sociologului Julie Brines, unul dintre conducătorii studiului, citat de revista Time, s-a constatat că cele mai multe divorțuri au loc în lunile martie și august.

Sociologii au observat că mai multe cupluri evită să depună cereri de divorț în jurul Crăciunului și în zilele dinaintea Anului Nou, precum și în perioada vacanțelor de vară, pentru că acestea sunt considerate perioade importante, „sacre” pentru familie.  Mai multe, unele cupluri speră ca în aceste perioade, de vacanță și de sărbători, să se salveze mariajul, chiar dacă în ultimii ani au trăit dezamărgiri.

„Viața de familie este guvernată de un „ceas social”, care ordonează zilele de naștere, vacanțele, sărbătorile sau alte forme de tranziții speicale care implică membrii familiei pe parcursul unui an”, se arată în studiu.

Sociologul Julie Brines este de părere că în cele două luni, martie și august, crește „curajul de a divorța”. De asemenea, e posibil ca la începutul anului, în lunile ianuarie și februarie, cuplurile să adune actele necesare pentru divorț și să se intereseze de avocați.  Același lucru se poate întâmpla și înaintea lunii august, sfârșitul perioadei de vacanță și apropierea noului an școlar, care poate pune o presiune psihică importantă asupra cuplurilor.

În România, potrivit celor mai recente date ale Institutului Național de Statistică, în luna martie de anul acesta, s-au înregistrat 5.428 căsătorii şi 2.691 divorţuri. Comparativ cu a treia lună din 2016, numărul de căsătorii a scăzut cu 11,4%, iar cel al divorţurilor – cu 9,4%.

FOTO: StockSnap/Pixabay

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.