Luna în care România ar putea reveni la o viață „cvasi-normală”

nelu tătaru ministrul sănătății
Nelu Tătaru. Sursa: gov.ro

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că România se află pe o pantă descedentă în ceea ce privește evoluția infecțiilor cu noul coronavirus. La sfârșitul acestei săptămâni vor fi anunțate concluziile cu privire la evoluția primelor două săptămâni de relaxare a restricțiilor și ce măsuri vor fi luate de la 1 iunie.

Nelu Tătaru a mai spus că autoritățile speră ca numărul de cazuri să scadă astfel încât „pentru sfârșitul lunii iulie-începutul lui august să avem o viață cvasi-normală”.

„E clar că suntem pe panta descendentă, avem un număr mai mic de cazuri noi, avem un număr de peste 11.000 de vindecați, din cei peste 18.000 de infectați. Avem, în acest moment, sub 200 de cazuri în terapie intensivă. (…)

Dacă ne referim la relaxare, am trecut două weekenduri cu aceste măsuri de relaxare și astăzi au cam trecut cele zece zile în care gestionam urmările primului weekend, în care senzația de libertate a fost un pic exagerată.

Suntem într-un moment în care, dacă păstrăm același trend, ne putem gândi, de la 1 iunie, la un al doilea set de relaxări”, a spus ministrul Sănătății în cadrul Știrilor B1 TV, conform B1.ro.

Ministrul Sănătății a mai spus că una dintre măsurile de relaxare introduse ar putea fi redeschiderea teraselor. „Deocamdată, știm destul de sigur că vom redeschide terasele. Pot fi mai multe măsuri, dar evaluarea se va face la sfârșitul acestei săptămâni”, a precizat ministrul Tătaru.

Acesta a mai adăugat și că românii trebuie să fie în continuare precauți și că următoarea perioadă de măsuri de relaxare ar putea fi la jumătatea lunii iunie.

„Ține doar de noi ce se va întâmpla în următoarea perioadă. Evaluarea noastră, la 14 zile, ne-a arătat că putem merge la un nou val de relaxări, dar asta nu înseamnă că terminăm cu precauția. Precauția trebuie să rămână, păstrăm aceeași distanțare socială. (…) Este vorba despre distanțarea între persoane, nu între grupuri.
De aceea, recomandările noastre vor fi și, ca măsuri de precauție, acele programări și la terase, dar și la viitoarele deschideri ale restaurantelor… vor fi cu programare, nu vor fi locuri de așteptare, aglomerări. Sunt măsuri pe care dacă le respectăm, vor urma și alte relaxări și, la un moment dat, vom renunța și la aceste precauții, dar gradual, progresiv. (…)
Dacă lucrurile decurg normal, din 15 iunie ne gândim să deschidem și plajele”, a explicat ministrul, adăugând că autoritățile contează pe spiritul civic și responsabilitatea fiecărui cetățean în parte, mai ales în contextul în care populația a trecut prin două luni de restricții”, a mai declarat ministrul Nelu Tătaru.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.