Luna din care nu se va mai cere certificat COVID în spațiile publice. Ce spune Rafila

alexandru rafila
Foto: Captură Observator / YouTube

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat într-un interviu la postul de televiziune Antena 3 că, în primăvară, poate odată cu luna aprilie, în România „vom ajunge la normalitate în ceea ce privește activitatea socială și economică, implicit cea culturală”, ceea ce va însemna că nu se va mai cere „certificat în spațiile publice”, relatează Digi 24.

„Am uniformizat aceste cifre, astfel încât să nu mai existe diferențe când se iau măsuri. E normal să fie același tip de abordare – 30% când e incidența mai mare de 3 la mie, 50% când e mai mică. Opinia mea e că 50% prezență la spectacole sau la alte tipuri de evenimente o să fie posibil din luna martie”, a declarat ministrul Sănătății.

„Odată cu luna aprilie probabil că o să ajungem într-o situație de normalitate în care participarea să fie similară cu cea din perioade de normalitate. Trebuie să păstrez măcar o rezervă, pentru că, deși pot face estimări, nu am certitudini. Prefer să fiu mai rezervat. Dar opinia mea este că în această primăvară vom ajunge la normalitate în ceea ce privește activitatea socială și economică, implicit cea culturală. Va însemna și fără certificat în spațiile publice”, a mai spus el.

Alexandru Rafila a mai spus că suntem la vârful valului 5, și că după aceea va începe un trend descendent: „Sunt semne că acolo suntem, în vârful valului 5. În săptămâna care urmează vom avea confirmarea. În opinia mea, marți (mâine, 8 februarie – n.r.) cred că nu vom depăși 35.000 de cazuri și putem să spunem că intrăm în faza de stabilizare și ne așteptăm la o scădere în perioada imediat următoare.”

Vă recomandăm și:

Aici vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.