Luna albastră, fenomenul rar care se va vedea pe cerul României vineri noapte

Vineri are loc un fenomen astronomic destul de rar: va fi a doua lună plină din luna iulie, iar acest lucru este numit ”luna albastră”.

În iulie a mai fost o lună plină în 2 iulie, iar când satelitul natural al pământului va ieși pe cerul serii în 31 iulie, va fi numită lună albastră.

Luna nu va fi albastră, mai de grabă albă sau gri, însă evenimentul astronomic are o oarecare importanță. Ultima lună albastră a avut loc în august 2012. Următoarea se va petrece în ianuarie 2018, fiind urmată de o alta în martie 2018. Apoi, luna albastră va mai apărea pe cer abia în 2037.

Numele de lună albastră pare să provină dintr-o eroare a astronomului James Hugh Pruett, care a folosit greșit termenul pentru prima oară în 1946, pentru a descrie a doua lună plină din aceeași lună calendaristică.

Luna poate deveni albastră doar dacă în atmosferă sunt multe particule de praf sau de fum. Cel mai faimos exemplu în acest sens datează din 1883, când erupția violentă vulcanului Krakatoa din Indonezia a trimis praf, cenușă și fum în atmosferă în cantități uriașe. Indonezienii au văzut luna albastră timp de doi ani după erupție.

Chiar dacă nu va fi cu adevărat albastră, luna merită o privire mai atentă vineri seară.

reduceri emag

Dacă vi s-a părut util acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Recomandările editorilor GreatNews: