Lucrări de întreținere în curte în funcție de anotimp

Curtea casei este un imens beneficiu. Întreținută corect, ea devine o extensie a spațiului locuibil, indiferent de anotimp. Este loc de socializare, relaxare, dar poate să devină și zonă de lucru, atunci când muncești de acasă, bucătărie de vară și zonă pentru grătar, loc de joacă pentru copii și, de ce nu, dacă ai spațiul necesar, mini grădină de legume și livadă personală. Circa 4 metri pătrați de grădină cu sol fertil pot asigura necesarul de roșii, castraveți și ardei pentru o familie, iar un măr are nevoie de cel mult 3 metri pătrați de teren, pentru a se dezvolta bine.

Ca să te bucuri de toate acestea, este necesar să respecți rutina lucrărilor de întreținere specifice fiecărui anotimp.

Îngrijirea peluzei cu iarbă

Peluza este zona principală a grădinii, pentru că acesta este locul potrivit pentru mobilierul de grădină, care funcționează din aprilie până la finele lui octombrie, ca living în aer liber. O peluză cu iarbă este simplu de întreținut, operațiunile necesare fiind puține, deși trebuie efectuate constant, pentru a menține iarba la o înălțime și desime ideale, indiferent dacă este una spontană sau gazon.

După însămânțarea și fertilizarea din primăvară și lucrările de scarificare, pentru aerarea solului, care trebuie realizate în martie și în octombrie, singurul lucru pe care îl mai ai de făcut este scurtarea periodică a ierbii. Această lucrare poate să devină una foarte plăcută, dacă vei utiliza un instrument:

  • ușor manevrabil;
  • cu greutate redusă și dimensiuni compacte;
  • capabil să facă operațiunea rapid și ușor.

Alege aparate stabile, care necesită un efort redus, oferă siguranță în exploatare și care dispun de o capacitate mare de stocare a resturilor de iarbă, pentru ca masina de tuns gazon mult dorita să devină cel mai bun aliat al tău și al peluzei tale.

Toaletarea pomilor, arbuștilor și a gardului viu

Aceste operațiuni trebuie executate primăvara devreme, înainte de înmugurire, și toamna, după ce foioasele își pierd frunzele, dar și de fiecare dată când este necesar, pe parcursul perioadei de vegetație, pentru a ajuta la formarea coroanei și la menținerea gardului viu la înălțimea ideală.

Toaletarea este utilă pentru a elimina ramurile uscate sau bolnave, pentru rărire sau regenerare, dar și pentru a corecta forma și aspectul pomilor, al arbuștilor și gardului viu.

În cazul arbuștilor cu flori, tunderea acestora, precum și alte lucrări de toaletare ar trebui făcute înainte de înmugurire, pentru a nu afecta lăstari florali. Ia în calcul că arbuști veșnic verzi, din familia coniferelor care cresc lent, nu au nevoie de niciun tratament special, iar tunderea lor trebuie făcută cu atenție, pentru a nu le afecta dezvoltarea.

În cazul arbuștilor florali, cum sunt liliacul, azaleele, iasomia și socul, dar și pentru Forsythia și mahonia, îndepărtarea ramurilor florale, după ce acestea epuizează perioada de înflorire și se usucă, reprezintă marele secret al grădinarilor iscusiți și trucul care îți garantează o înflorire bogată în sezonul viitor.

Îngrijirea straturilor de flori

Sunt câteva reguli pe care, dacă le vei lua în calcul, vei obține o grădină minunată, fără prea mult efort. Astfel:

  • alege doar plante perfect aclimatizate zonei;
  • formează straturi în care să sădești două, cel mult trei tipuri de plante cu flori, cu perioade de înflorire diferite;
  • alege cel puțin un soi de trandafir cățărător și oferă-i suportul de care are nevoie, folosind o pergolă sau un spalier;
  • limitează-te la cel mult 5-6 soiuri de plante perene cu flori;
  • nu aglomera grădina și lasă mereu zona centrală liberă, pentru a te bucura de peluza de iarbă și de confortul mobilierului de grădină.

Nu omite lucrările de întreținere și fertilizare. Dacă pentru întreținere, poți aloca una-două ore pe săptămână, care să includă și stropitul, dar și tunsul periodic al ierbii, fertilizarea trebuie realizată primăvară, pentru toate plantele din grădină, și înainte de înflorire, pentru cele care fac flori vara și toamna.

Pe lista cu lucrări de întreținere se mai află și plantările de primăvară, erbicidarea și mulcirea straturilor cu flori, precum și curățarea terenului, ideal în decembrie. 

O grădină bine amenajată, organizată în mod echilibrat, nu-ți va consuma foarte mult timp cu operațiunile sezoniere și nici cu îngrijirea periodică, dar va fi cel mai iubit loc de relaxare al tău și al familiei tale.

Sursa foto: Shutterstock.com