Legea siguranţei cibernetice. Persoanele fizice NU sunt vizate

legea securitatii informatice 2014
Legea securităţii informatice a primit vot favorabil in Senat. PNL a atacat însă legea, la CCR

Legea siguranţei cibernetice – care a trecut de cele două camere ale Parlamentului şi va ajunge pe masa preşedintelui României, pentru promulgare – arată că numai computerele firmelor pot fi verificate fără mandat.

Senatorii au ţinut să clarifice faptul că computerele persoanelor fizice nu pot fi verificate fără mandat. Actul, adoptat prin vot final vineri, arată că SRI, MApN, MAI şi alte instituţii de stat  pot verifica, fără mandat, informaţiile din computerele persoanelor juridice.

Prin noul act, toate firmele care deţin structuri cibernetice sunt obligate ca, la solicitarea motivată a anumitor instituţii, să permită accesul la datele deţinute. Blogerul Bogdan Manolea arată că legea vizează toate firmele care au măcar un calculator în dotare.

„Toţi deţinatorii de sisteme cibernetice (adică toate persoanele juridice care au un calculator) trebuie să «permită accesul la date» acestor autorităţi (SRI, MApN, MAI, ORNISS, SIE, STS, SPP, CERT-RO şi ANCOM). Accesul se face la simpla «solicitare motivată». În condiţiile în care astăzi orice acces la sistemele informatice unde se află date informatice se face doar cu autorizarea unui judecător, textul actual ne aruncă în haos”, subliniază Bogdan Manolea într-o postare de vineri de pe blogul său.

În ciuda acestei situaţii, legea a primit vot final din partea senatorilor şi deputaţiilor.

Mai jos, prezentăm principalele instituţii de stat care vor putea verifica, fără mandat, datele din orice calculator deţinut de persoane juridice:

SRI
MApN
MAI
Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat
Serviciul de Informaţii Externe
Serviciul de Telecomunicaţii Speciale
Serviciul de Protecţie şi Pază
CERT-RO
ANCOM

Într-un comunicat de presă remic avocatnet.ro, Comisia pentru Apărare, Ordina Publică şi Siguranţă Naţională din cadrul Senatului arată că legea se aplică persoanelor juridice, nu şi persoanelor fizice care folosesc internetul.

Legea a fost atacată la CCR de către Partidul Naţional Liberal. Potrivit liderului Grupului PNL din Camera Deputaților, Ludovic Orban, legea încalcă grav democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățeanului.

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.