LEGE. Șoferii pot urma cursuri de conducere defensivă, iar costul acestora poate fi dedus

FOTO: renateko/Pixabay.com
FOTO: renateko/Pixabay.com

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 152/2002 cu privire la circulația pe drumurile publice. Astfel, șoferii pot face cursuri de condus defensiv, dar acestea nu sunt obligatorii, iar costurile pot fi deduse din impozitul pe venit.

Conducerea auto defensivă este definită în lege ca pregătire specială a conducătorilor auto în vederea prevenirii accidentelor rutiere.

Potrivit legii, conducătorii auto pot urma un curs de formare în vederea pregătirii speciale pentru conducere auto defensivă.

„Normele privind autorizarea şcolilor de conducători auto şi a instructorilor auto în domeniul conducerii auto defensive, normele privind atestarea profesorilor de legislaţie rutieră şi a instructorilor de conducere auto în domeniul conducerii auto defensive, precum şi procedura de examinare şi formare în domeniul conducerii auto defensive se stabilesc prin ordin al ministrului Transporturilor şi Infrastructurii. (…)

Evidenţa conducătorilor de vehicule care au urmat cursuri în domeniul conducerii defensive se ţine de către Poliţia Rutieră din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, care evaluează anual eficienţa acestor cursuri raportat la gradul de implicare al absolvenţilor în accidente de circulaţie. Procedura de ţinere a evidenţei şi de evaluare a eficienţei se stabilesc prin ordin al Ministerului Afacerilor Interne. (…) În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, ministrul Afacerilor Interne emite ordinul”, prevede legea.

Conform legii, conducătorii auto beneficiază de deducerea din impozitul pe venit a cheltuielilor efectuate pentru absolvirea unui curs de formare în vederea pregătirii speciale pentru conducere auto defensivă, în situaţia în care aceste cheltuieli au fost suportate din surse proprii, iar în situaţia în care aceste cheltuieli sunt suportate de către angajator, acesta beneficiază, prin excepţie de la prevederile Codului Fiscal, de deducerea din impozitul pe profit/venit a cheltuielilor respective.