Lege pentru sancționarea pietonilor care folosesc telefonul mobil în timp ce trec strada

Folosirea telefonului pe trecerea de pietoni ar urma să fie sancționată. Foto: Pixabay

Ministerul Afacerilor Interne a publicat un proiect de lege prin care vor fi sancționați pietonii care folosesc telefonul mobil în timp ce traversează strada.

„Prin prezentul proiect se reglementează interdicția pietonilor de a efectua activități de natură a le distrage atenția atunci când se angajează în traversarea drumului public”, se precizează în documentul consultat de Digi24.

Potrivit polițiștilor, numărul accidentelor rutiere în care au fost implicați pietonii a crescut în ultima vreme.

În perioada 01.01.2019 -15.09.2020, s-au înregistrat 1.711 de accidente de circulație grave având drept cauză principală a producerii traversarea neregulamentară a drumului public de către pietoni.

Aceste incidente rutiere s-au soldat cu 457 de morți și 1.272 de răniți în rândul pietonilor.

Potrivit inițiativei legislative, pietonii nu vor mai putea să vorbească sau să scrie mesaje în timp ce traversează drumurile publice, dar nici să asculte muzică sau să folosească diverse aplicații, deoarece este influențată capacitatea de atenție a acestora.

Distragerea atenției la nivel mental (cognitiv) este cel mai des întâlnită, întrucât, spre exemplu, o discuție telefonică poate fi palpitantă, astfel că atenția se canalizează către această activitate, pietonul mergând practic mecanic, fără a conștientiza locul efectiv de traversare. De asemenea, prin distragerea auditivă, pietonul nu mai percepe sunetele traficului rutier ori semnalele speciale de avertizare sonoră folosite de autovehiculele cu regim prioritar de circulație precum cele aparținând poliției ori serviciului de ambulanță, mai scrie în proiectul publicat de MAI.

De asemenea, polițiștii doresc să impună și o limită de viteză de 30 de kilometri la oră pentru bicicliști și pentru cei care conduc trotinete electrice.