Lege mai dură pentru șoferii băuți. Ce pedepse ar putea primi

FOTO: Rico_Loeb/Pixabay.com
FOTO: Rico_Loeb/Pixabay.com

Parlamentarul PSD Robert Cazanciuc a anunțat că va propune o lege mai dură pentru șoferii care conduc băuți sau fără permis și comit ucidere din culpă. Mai exact, Cazanciuc, președinte în Comisia Juridică a Senatului și fost ministru de Justiție în Cabinetul condus de Victor Ponta, vrea ca pentru acești șoferi să se nu mai aplice suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.

„Voi propune colegilor mei, senatori şi deputaţi, la începutul sesiunii parlamentare septembrie 2018, să modificăm articolul 192 din Codul penal referitor la uciderea din culpă, astfel încât, în situaţia săvârşirii acestei infracţiuni de către o persoană care conduce un autoturism fără a poseda permis de conducere sau sub influenţa băuturilor alcoolice, adică în concurs cu infracţiunea de conducere fără permis, sau cu infracţiunea de conducere sub influenţa alcoolului, să nu mai poată fi acordată suspendarea executării pedepsei sub supraveghere”, a scris Cazanciuc pe Facebook.

Senatorul spune că există „o indignare a opiniei publice faţă de o asemenea abordare, considerată mult prea blândă în cazul curmării unor vieţi omeneşti de către o persoană care nu avea ce căuta pe şosele la volanul unui autoturism, fără permis de conducere ori în pragul unei come alcoolice”.

Robert Cazanciuc mai spune că se dublează numărul de infracțiuni rutiere de la un an la altul, „care arată că toleranța trebuie să aibă anumite limite”.

„Putem să dăm vina pe starea proastă a infrastructurii rutiere – şi fiecare cetăţean român are tot dreptul să critice acest lucru, iar decidentul politic are obligaţia ca, până la realizarea marilor proiecte care îl vor face nemuritor, să reinventeze schimburile 2 şi 3 de lucru pentru a rezolva micile proiecte care pot îmbunătăţi vieţile de zi cu zi ale oamenilor”, mai spune Robert Cazanciuc în postarea sa.

Acesta crede că soluția legislativă propusă va contribui la salvarea a sute de vieți în fiecare an.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.