Lege la Senat: Dobânzile la creditele ipotecare ar putea fi plafonate

FOTO: Letti-S/Pixabay.com
FOTO: Letti-S/Pixabay.com

Comisiile de buget, economică și juridică au admis o propunere legislativă aparținând senatorului PNL Daniel Zamfir, care modifică Ordonanța de Guvern 13/2011, astfel încât dobânda pentru creditele ipotecare nu va depăși de 2,5 ori dobânda de referință a BNR.

„Am stabilit și s-a votat ca dobânda pentru creditele ipotecare să nu depășească de 2,5 ori dobânda de referință a Băncii Naționale. Astăzi, dobânda BNR este de 2,25, asta înseamnă că dobânda maximă care poate fi percepută pentru creditele ipotecare ajunge undeva la 5,4%”, a afirmat senatorul PNL Daniel Zamfir, unul dintre inițiatorii propunerii legislative.

Zamfir a mai precizat că, „în ceea ce privește dobânda maximă care poate fi percepută la creditele de consum, nu poate depăși mai mult de 18%”.

„Am luat aici ca referință dobânda maximă pe care statul român o percepe. Ca să eliminăm orice fel de discuție care a existat și care va mai exista în spațiul public că ar exista o limitare a dreptului agenților economici într-o piața liberă, este o practică europeană.

Sunt foarte multe țări din Europa care practică o limitare a dobânzilor. Am decis ca și noi, în România, să intrăm în rândul țărilor europene în ceea ce privește creditarea.

Am stabilit foarte clar ca DAE să nu depășească respectivele plafoane. Am decis să introducem acest amendament și să plafonăm DAE pentru că, de cele mai multe ori, chiar dacă am fi plafonat dobânda remuneratorie sau pe cea penalizatoare, ar fi existat diverse mecanisme de introducere a spețelor bancare, comisioane și așa mai departe, care să fi ridicat DAE.

Pe noi ne interesează ca cetățenii români să știe foarte clar cât vor plăti dobânda. Ori, limitând DAE, știm foarte clar, de la bun început, cât va fi dobânda pe contract”, a afirmat Zamfir.

Proiectul este semnat de 11 parlamentari PNL și de mai mulți parlamentari PSD și ALDE. De altfel, senatorul Zamfir a fost amenințat cu excluderea din PNL de către Ludovic Orban ca urmare a acestei inițiative.

Consilierul guvernatorului BNR Adrian Vasilescu a declarat, pentru Hotenews.ro, că această măsură a mai fost luată și în Ungaria, însă nu se poate spune că este „de sorginte europeană” și ar încălca constituția. Vasilescu mai crede și că legea nu vine în sprijinul consumatorul de servicii financiare și dă două exemple în care o astfel de măsură nu a avut succes.

„Unul (n.r. exemplu) e din America anilor 1970, când Nixon a plafonat prețurile. A fost o vâlvătaie teribilă în America iar voci din toată țara s-au ridicat împotriva acestei măsuri. În final, Nixon a fost obligat să renunțe la ea, după ce a văzut consecințele: piața se golea de mărfuri.

Al doilea exemplu este România anilor `80. Când Ceaușescu a lovit în negustorii care exploatau poporul, a introdus acele mercuriale.

Piețele s-au golit întâi de mărfuri și apoi și de cumpărători. În general, în istorie, orice plafonare de prețuri a fost urmată de golirea piețelor. Noi suntem acum într-o situație similară. La noi, intermedierea financiară e pe ultimul loc în Europa.

Ar fi dramatic ca băncile să răspundă așa cum s-a răspuns de fiecare dată în istorie și să înceapă să limiteze creditul. S-ar vedea imediat în nivelul de trai”, a declarat Adrian Vasilescu, pentru Hotnews.ro.