Lege cu impact major: Grăsimile dăunătoare din margarină, fast-food, prăjituri sau mezeluri vor fi reduse

FOTO: Free-Photos/Pixabay.com
FOTO: Free-Photos/Pixabay.com

Producătorii de alimente din România vor fi obligați printr-o lege care a trecut de Parlament să limiteze drastic nivelul de acizi grași trans nesaturați din alimente. Aceste grăsimi sunt considerate responsabile pentru declanșarea unor afecțiuni precum cele cardiovasulare, diabet, cancer sau Alzheimer și provoacă anual peste 50.000 de decese în Europa și în jur de 3.000 în țara noastră.

Legea a fost inițiată de medicul și senatorul USR Adrian Viener și va intra în vigoare începând de anul viitor, de pe 1 aprilie. Sunt vizate alimente bogate în grăsimi procesate, precum margarina, mâncarea de tip fast food, mezelurile, produsele de patiserie, prăjiturile, biscuiții sau popcornul la microunde, chispurile, supele la plic sau mâncarea semi-preparată.

Potrivit legii, producătorii de alimente sunt obligați să limiteze cantitatea de acizi trans la maximum 2 grame la 100 de grame de grăsime din conținutul produselor alimentare. Restricția va fi aplicată și pentru produse care vin din alte țări ale Uniunii Europene.

Măsura a fost luat și la nivel european. În primăvara anului 2019, Comisia Europeană a emis o directivă în acest sens și prevedea ca toate țările să se conformeze și să impună această restricție până pe 1 aprilie 2021.

„Este poate cea mai importantă inițiativă legislativă destinată prevenției în România. E un pas uriaș spre civilizație alimentară, pas făcut din păcate cu mare întârziere. Legea a stat blocată peste 3 ani de zile în sertarele comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, la comanda reprezentanților industriei alimentare și în dispreț față de interesul public”, declară inițiatorul legii, medicul și senatorul USR Adrian Wiener.

Organizația Mondială a Sănătății și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară au recomandat reducerea cantității de acizi trans din alimente, arătând că cei mai importanți factori ce subminează starea de sănătate în Europa sunt legați de dietă.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.