Lege AUR: Fiecare român are dreptul să dețină până la 100 de kilograme de petarde și artificii

Un grup de parlamentari AUR, în frunte cu liderul lor, George Simion, au depus un proiect de lege prin care ar fi eliminate o mare parte din restricțiile impuse accesului românilor la petarde și artificii.

Proiectul de lege prevede ca persoanele fizice să poată deține până la 100 de kilograme de petarde sau artificii, potrivit Fanatik.ro. Inițiativa legislativă a celor de la AUR vine la scurtă vreme după ce o petiție online cu privire la interzicerea completă a materialele pirotehnice a strâns aproape 60.000 de semnături.

Inițiatorii petiției invocă pericolul pe care îl reprezintă petarde, disconfortul fonic, dar și stresul pe care îl provoacă animalelor de companie.

„Este interzis ca persoanele fizice neautorizate şi operatorii economici neautorizaţi pentru operaţiuni cu articole pirotehnice să deţină o cantitate mai mare de 100 kg masă brută în total, din cele destinate publicului larg”, stipulează articolul 27, alineatul 5, al proiectului de lege inițiat de Simion.

George Simion și colegii săi spun, în expunerea de motive, că directiva europeană care reglementează accesul și folosirea materialelor pirotehnice a fost transpus în legislația națională cu restricții prea severe.

Zeci de victime ale petardelor și artificiilor, copii și adulți, sunt tratate de medici în spitalele mai ales în luna decembrie. Unii rămân cu sechele pe viață.

Cercetătorii de la Societatea Ornitologică Română spun că, din cauza artificiilor și petardelor au de suferit atât animalele de companie și sălbatice, cât și păsările.

„În Marea Britanie peste 75% dintre proprietari au observat schimbări în comportamentul și starea de spirit a câinilor: tremură, latră excesiv, urlă și plâng, devin umbra gazdei sau dimpotrivă se refugiază sub și după diferite obiecte de mobilier, se ling, își provoacă răni etc. Proprietarii patrupezilor spun că aceste manifestări reflectă anxietate (36%), frică (48%) și chiar spaimă excesivă (30%). Nu e de mirare deci că în perioada lansării artificiilor, numărul câinilor dispăruți SE DUBLEAZĂ”, scrie sor.ro.

Studiile de specialitate ne atrag atenția că pocnitorile, petardele, artificiile au într-adevăr impact negativ și asupra viețuitoarelor sălbatice, mai ales datorită zgomotului puternic, imprevizibil, și într-o măsură mai mică efectelor luminoase.

„Timp de 3 ani consecutivi, în noaptea dintre ani, cercetătorii olandezi au urmărit mișcările păsărilor acvatice din ariile protejate cu ajutorul imaginilor radar. Mii de păsări și-au luat zborul chiar după miezul nopții, rămânând în aer cel puțin 45 de minute, la înălțimi medii de 5 ori mai ridicate decât în mod obișnuit. Chiar dacă studiul nu relatează despre moartea iminentă a păsărilor, concluzionează că stresul, consumul mare de energie și pierderea capacităților de orientare pot reduce șansa de supraviețuire a păsărilor. Totodată, accentuează faptul că impactul negativ al evenimentelor pirotehnice asupra păsărilor cântătoare (în general păsări de talie mică și medie) este, cu siguranță, mult mai ridicat decât în cazul păsărilor de talie mai mare, studiate de ei”, dă SOR, un exemplu. Mai multe exemple puteți citi în analiza SOR.

Vă recomandăm și:

Aici vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.