Laserul de la Măgurele poate umple un mare gol în medicină – lipsa Molibdenului 99, element crucial în imagistică

eli_np
Planul proiectul ELI-NP. Clădirile din imagine vor fi construite la Măgurele

Unul dintre posibilele rezultate ale laserului de la Măgurele este producerea de Molibden 99. Elementul este esențial pentru crearea unui atom radioactiv (mai exact, un radioizotop) folosit în importante proceduri medicale. Uniunea Europeană și întreaga lume resimte acut lipsa acestui radioizotop, așa că cerere este din plin.

Proiectul ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics) mai are nevoie de o singură semnătură – cea a comisarului european pentru dezvoltare regională, Johanees Hahn – pentru a debuta în România. Laserul, de zeci de ori mai puternic decât cel mai performant laser de astăzi, va avea numeroase aplicații practice, dintre care o să vorbim mai jos despre una medicală: producerea de Molibden-99.

„Este o cerere foarte mare pentru acest izotop. Ceea ce se produce acum în lume acoperă doar 5% din cerere”, spune directorul directorul Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară „Horia Hulubei”, Nicolae Zamfir. Proiectul ELI-NP va fi găzduit de institutul condus de profesorul Zamfir.

Molibdenul 99 – un izotop al metalului Molibden (grupa a 6-a, poziția 42 în tabelul lui Mendeleev) – este produs prin fisiunea uraniului. În prezent, producția se realizează cu ajutorul reactoarelor nucleare special construite pentru scopuri medicale. Însă, odată ce laserul va fi pus în funcțiune, puterea sa imensă îi va permite să realizeze această fisiune de unul singur, fără a mai fi nevoie de un reactor.

Alternativa la radiografie

Un izotop este un atom sau un nucleu care are același număr atomic cu altul, dar un număr de masă diferit. Un exemplu este carbon 14, celebrul izotop al carbonului, folosit la datarea materialelor. Și Molibdenul are câțiva izotopi, printre care și acest Mo-99, folosit pentru producere de tehnețiu 99m (prescurtat Tc 99m, de la denumirea technetium).

Articole recente din știință, pe GreatNews:

În caz de accident nuclear, Europa se poate baza pe România

Grafenul – o nouă proprietate uimitoare a materialului care schimbă lumea

Diagnosticarea autismului, posibilă de la vârsta de șase luni

Tehnețiul este produs cu ajutorul unui generator special, alimentar în prealabil cu Mo-99. Practic, în generator are loc dezintegrarea acestui izotop de molibden. În urma procesului, rezultă mult râvnitul Tc 99m, alături de un electon și un neutrino.

Tehnețiul este esențial în medicină, mai exact în câmpul numit imagistică cu cameră gama. 95% dintre tehnicile imagistice cu cameră gama implică folosirea tehnețiului 99m. Tc 99m emite raze gama, care, detectate de un aparat, ajută la stabilirea unui diagnostic precis. Altfel spus, această tehnică este o alternativă la celebrele radiografii și tomografii pe care le-am făcut și le cunoaștem cu toții.

Cum citește tehnețiul în corpul pacientului

„Însă, este o tehnică mult mai performantă”, atrage atenția Nicolae Zamfir. Iată cum decurge o astfel ședință de imagistică, descrisă de scientia.ro. În primul rând, radioizotopul (tehnețiul 99m) este injectat în corpul pacientului, alături de un compus activ la nivel biologic.

Substanța ajunge la nivelul organului sau tipului de țesut vizat. Radiația emisă (vorbim de un radioizotop, adică un izotop radioactiv) este detectată şi folosită pentru a genera imagini ale acelui organ ori pentru a-i evalua funcţiunile. Pentru a fi folosit în medicină, un radioizotop trebuie să îndeplinească o condiție: să nu reziste nici prea mult, nici prea puțin în corpul pacientului. Ori tehnețiul 99m s-a dovedit perfect. Timpul său de înjumătățire este de 6 ore. Acest interval le este suficient medicilor pentru a colecta informațiile necesare pentru stabilirea diagnosticului și, totodată, nu afectează pacientul, care scapă de radioactivitatea elementului după cele șase ceasuri. 

Potrivit siteului Comisiei Europene, „în 2008, întreruperea neaşteptată a activităţii celor 3 reactoare europene care produc radioizotopi a dus, în UE, la o lipsă acută de radioizotopi pentru uz medical (Molibden-99/ Technetiu-99m). Situaţia este valabilă şi la nivel mondial, întrucât cel mai mare producător de Molibden-99, reactorul canadian National Research Universal (NRU), este închis pentru reparaţii din mai 2009”. Aşadar, cererea ar putea fi extrem de mare, iar fasciclul gamma de la Măgurele (un rezultat al laserului) ar putea fi furnizor de astfel de radioizotopi.

Potrivit planului, proiectul ELI-NP ar trebui să fie funcțional în toamna anului 2015.

Articole despre laserul de la Măgurele, în presa română:

Cum schimbă lumea laserul de la Măgurele

Laserul de la Magurele. Constructia ELI-NP incepe in aprilie, proiectul de aproape 300 de milioane de euro a fost depus la Bruxelles