Laptop sau desktop, care este varianta potrivita pentru tine

Alegerea unui computer potrivit poate fi o alegere dificila, deoarece acesta nu este un dispozitiv la fel de simplu ca o plita electrica, de exemplu. Ai la indemana numeroase solutii variate din punct de vedere a structurii, functiilor dar si a costurilor. Iti venim in ajutor cu descrierea celor mai populare dintre aparatele electronice, astfel te poti decide mai usor asupra sistemului potrivit.

Desktop – avantaje

Sistemele desktop continua sa fie printre cele mai rapide si mai populare dispozitive. Sunt bine echipate si fac fata cu usurinta provocarilor zilnice.  In carcasele cu design aspectuos pot fi introduse componente care transforma orice sarcina grafica de amploare dintr-o joaca de copil. Sistemele desktop au ventilatie buna, deci supraincalzirea sistemului nu iti va afecta munca. Componentele sunt usor de inlocuit la nevoie, intrucat carcasa este organizata intuitiv chiar si pentru cei mai putin familiarizati.

Hard disk – ul este adesea mai generos, iar viteza de lucru a procesorului este mai mare decat in cazul laptopurilor. Cei mai multi dintre producatori aleg sa inzestreze aceste dispozitive cu componente cu caracteristici deosebite. Alternativele pentru laptopuri sunt, de cele mai multe ori, inferioare. 

Daca te numeri printre cei ce nu trebuie sa care dispozitivul la birou, cea mai buna solutie este desktopul. Acesta poate fi transformat cu usurinta in sistem de divertisment, si datorita configuratiei ai acces la multimedia de cea mai inalta calitate. Poti conecta sistemul la perifericele necesare astfel iti imbunatatesti experienta de lucru.

Se poate concluziona ca sistemul desktop iti ofera mai multa putere, viteza mai buna de lucru, multi taking realizat confortabil. Optiuni rapide si numeroase de upgrade. 

Laptopurile – avantaje

Portabilitatea si autonomia de lucru sunt cele mai apreciate dintre facilitatile pe  care le ofera aceste sisteme de lucru. Sunt preferate cu precadere de cei ce isi poarta o serie dintre informatii de la birou si acasa si viceversa. Sunt exceptionale pentru realizarea sarcinilor de resarch si nu numai. Iti ofera posibilitatea de a accesa datele din orice punct, din orice loc. Sunt bine echipate, astfel sarcinile de baza se realizeaza cu usurinta.

Laptopurile vin si cu mici dezavantaje. In primul rand trebuie prevazute cu sisteme de siguranta extrem de bine implementate. Folosirea inopinata a acestora poate facilita atacurile cibernetice si pierderea datelor. 

Avantajele laptopurilor nu se opresc aici, acestea sunt optimizate din punct de vedere energetic, deci costurile de functionare sunt mult mai reduse decat in cazul sistemelor desktop. Pot fi conectate cu usurinta la dispozitive conexe – TV, monitor – si ofera vizibilitate mai buna si mai ampla asupra proiectelor in desfasurare. 

Totusi fata de sistemele desktop acesta sunt mai greu de upgradat. Constructia compacta nepermitand aceasta facilitate, fara ajutor de specialitate. Laptopurile sunt ideale pentru operatiuni simple, cele complexe necesita putere, viteza si  placa grafica dedicata. Costurile pentru un laptop cu procesor, placa video, s.a putand fi chiar de doua ori mai mare fata de varianta desktop cu configuratie asemanatoare.

Atat laptopurile cat si desktopurile sunt dispozitive care ofera solutii de comunicare si de  lucru numeroase si versatile, fapt pentru care au devenit indispensabile in viata omului modern. Alegerea sistemului potrivit este totusi in continuare una personala.