La slovaci se poate: Au ales președinte o activistă anticorupție

Zuzana Caputova. Foto: Wikimedia Commons

Zuzana Caputova a câștigat alegerile prezidențiale din Slovacia, devenind prima femeie care ocupă funcția de șef al statului.

Caputova (45 de ani), care nu are experiență politică, l-a învins pe diplomatul Marcos Sefcovic, care reprezenta partidul aflat la guvernare la Bratislava.

Zuzana Caputova, care este de profesie avocat, a câștigat alegerile, pe care le-a catalogat în repetate rânduri drept o luptă între bine și rău, mai ales după ce, anul trecut, un jurnalist slovac a fost asasinat.

Acesta, Jan Kuciak, cerceta legăturile dintre politicieni și crima organizată când a fost împușcat, alături de logodnica sa, în februarie 2018.

Caputova a spus că asasinarea jurnalistului a fost unul dintre motivele pentru care a decis să candideze pentru funcția de președinte al Slovaciei.

Activista anticorupție a primit aproximativ 58% din voturile slovacilor în al doilea tur de scrutin. Ea a devenit celebră la nivel național, ca avocat, cu un caz împotriva unei gropi de gunoi ilegale care a durat 14 ani.

Caputova este divorțată și are doi copii. Este membru al partidului Progresist, care nu are niciun membru în Parlament.

Adversarul său din alegeri, Sefcovic, este vicepreședintele Comisiei Europene.