La ce vârstă poți pune copilul în premergător

Foto: pixabay.com

Achiziționarea și folosirea unui premergător poate fi mai complicată decât pare la prima vedere. Există o întreagă dezbatere în jurul utilizării premergatorului pentru copii și există atât voci „pro” cât și „contra” utilizării sale.

Precum în cazul achiziționării de cărucioare copii, la fel și premergatoarele se găsesc într-o mulțime de variante și modele, iar prețurile oscilează foarte mult.

Studiile realizate despre premergătoare arată că dacă acestea sunt folosite mult prea devreme sau mult prea des ar putea încetini dezvoltarea normală a copilului. Studiile au mai arătat și că în cazul copiilor care au folosit premergătorul prea mult timp sau au mers de-a bușilea au avut tendința să se ridice în picioare mult mai târziu decât restul. Astfel că cel mai bine este să fiți foarte bine informați înainte de a face o asemenea achiziție și să utilizați ponderat premergătorul.

Vârsta optimă pentru folosirea unui premergător

Deși s-au făcut multe studii în domeniu nu există o anumită vârstă optimă pentru folosirea premergatorului deoarece cazurile diferă foarte mult în funcție de bebeluși.

Dacă există bebeluși ce merg de-a bușilea și chiar în picioare încă de la vârste de 11 sau 12 luni, alții o fac mult mai târziu, chiar la un an și câteva luni. Ideal e ca părinții să fie foarte atenți la aceste aspecte și chiar să ceară opinia unui pediatru înainte de folosirea premergatorului. Unii bebeluși nu sunt deloc atrași de premergător ci vor să exploreze împrejurimile singuri, fără ajutor.

Ce efecte negative ar putea exista

Deși pot exista efecte negative așa cum au dovedit studiile, totuși acestea apar doar în anumite situații excepționale cum ar fi utilizarea mult prea devreme a unui premergător, dar și pe o perioadă mult prea lungă de timp.

Mai exact, calculele realizate de un studiu au arătat că fiecare 24 de ore petrecute efectiv în premergător au dus la o întârziere a statului în picioare de aproximativ o săptămână și a primilor pași cu aproximativ trei zile.

Explicația e una destul de simplă: prin utilizarea premergătorului bebelușul are libertatea de a se mișca în jur însă nu își susține singur greutatea corpului iar acest lucru poate face ca mușchii și oasele să nu se întărească pe cale normală.

Atunci când bebelușul începe să meargă de-a bușilea ideal este ca părinții să poarte o discuție cu un specialist înainte de achiziționarea unui premergător.

 

Jurnalist GreatNews, Dan Arsenie lucrează în presa centrală din 2007 şi a scris pentru publicaţii ca Evenimentul Zilei, realitatea.net şi Yahoo News România. Scrie cu pasiune reportaje şi portrete jurnalistice şi acordă o atenţie ridicată promovării oamenilor frumoşi şi a locurilor frumoase din România.