La ce să te uiți când alegi un rucsac

Plecați într-o excursie și trebuie să luați cu dumneavoastră echipamentul necesar pentru campament? Va petreceti toată ziua activ în aer liber și va întrebati unde puteti pune laptopul, echipamentul de antrenament și alte obiecte mici? Mergeti cu bicicleta și aveti nevoie de ceva mai multe lucruri pentru călătoriile mai lungi? În ambele cazuri, cel mai bine este să folosiți un rucsac. Cu toate acestea, trebuie să fie adaptat la activitatea respectivă.

Până de curând, alegerea rucsacurilor era practic limitată la faptul că puteati alege un rucsac de oraș sau de drumeție, iar sortimentul de modele era redus. În prezent, toți producătorii de rucsacuri de top oferă o gamă extrem de largă de rucsacuri cu un scop specific. Printre acestea, veți găsi cu ușurință modele clasice pentru naveta la serviciu sau la școală, rucsacuri pentru drumeții, dar și modele mai specializate pentru escaladă, ciclism sau expediții montane. Atunci când alegeti rucsacul perfect, merită să puneti accent pe mărci testate, cum ar fi Fjallraven, Deuter, Gregory, care au mulți ani de experiență în proiectarea și fabricarea rucsacurilor. Acest lucru garantează o adaptare perfectă și materiale de înaltă calitate, ceea ce se va reflecta cu siguranță în durabilitatea rucsacului și confortul utilizării sale.

Ce rucsac sa alegem?

Rucsacurile turistice reprezintă cel mai mare și în același timp cel mai divers grup de rucsacuri. Acestea variază de la modele mici, de câțiva litri, ideale pentru excursii de câteva ore, până la rucsacuri uriașe, cu o capacitate de până la 100 de litri, care sunt folosite în timpul drumețiilor de mai multe zile. Cu toate acestea, toate modelele au în comun faptul că sunt echipate cu multe buzunare și compartimente suplimentare, precum și cu sisteme de transport foarte confortabile. Modele precum rucsacurile Deuter Aircontact au câștigat popularitate în întreaga lume tocmai datorită panoului de spate perfect reglat și curelelor confortabile pentru umeri și șolduri.

Rucsacurile de munte se aseamănă foarte mult ca aspect cu modelele turistice, dar există câteva diferențe importante. În primul rând, acestea sunt fabricate din materiale și mai rezistente, deoarece trebuie să suporte frecventele atingeri de roci. În plus, acestea sunt concepute pentru a transporta echipament de alpinism – frânghii, carabiniere, crampoane, topoare pentru gheață, cască de alpinism și multe altele. Acest tip de rucsac se bazează pe fiabilitate, de aceea numărul de buzunare suplimentare este redus la minimum, iar designul este simplificat. Aceste modele se concentrează pe funcționalitatea maximă în cele mai solicitante condiții.

Rucsacurile pentru oraș sunt perfecte atât pentru utilizarea zilnică, cât și pentru călătorii. Reducând la minimum numărul de buzunare externe și curele, sunt ideale pentru utilizarea în transportul public sau pe trotuarele aglomerate, deoarece nu se vor agăța accidental de nimic. Majoritatea modelelor au un compartiment separat pentru laptop cu pereți moi pentru o protecție suplimentară împotriva deteriorării. Un suport pentru chei sau buzunare pentru portofel și pixuri asigură că obiectele mici sunt mereu la locul lor și nu se pierd printre altele. Forma simplă, în mare parte dreptunghiulară, asigură o funcționalitate maximă. În același timp, partea inferioară a rucsacului de oraș este de obicei plată, astfel încât acesta poate fi așezat stabil la birou sau în autobuz.

Există un grup separat de rucsacuri pentru bicicliști. Diferența de construcție a acestora rezultă în primul rând din poziția pe care o adoptăm pe bicicletă în timpul mersului. Este diametral diferită de postura unui drumeț sau a unui alpinist, de unde și cerințele complet diferite impuse rucsacurilor de ciclism. Cele mai mari diferențe pot fi observate la nivelul sistemelor de transport. De obicei, panourile în contact cu spatele au un spațiu suplimentar în mijloc, astfel încât rucsacul să nu provoace o presiune suplimentară asupra coloanei vertebrale. În plus, rucsacurile pentru biciclete de munte, sunt echipate cu centuri de șold extinse, care asigură o mai bună stabilizare a bagajului în timpul coborârilor dinamice.

Rucsacurile pentru copii sunt modele concepute cu gândul la cei mai tineri excursioniști. Un rucsac copii Deuter sau o altă marcă de top va fi perfect adaptat la înălțimea copilului. Un sistem de transport mai mic și o capacitate proporțional mai mică vor asigura confortul și, mai presus de toate, faptul că nu va fi supraîncărcat copilul în timpul călătoriei. Modelele pentru cei mai mici sunt disponibile în culori vii și au adesea forma unor animale, atrăgând și mai mult atenția copiilor și funcționând bine ca o altă jucărie. Pentru copiii puțin mai mari, principalele mărci pregătesc rucsacuri pentru juniori. Acestea sunt modele care seamănă cu variantele ușor mai mici ale rucsacurilor pentru adulți. Aceasta este o modalitate excelentă de a-i introduce pe adolescenți în lumea activităților în aer liber.

Pe lângă tipurile cele mai populare de rucsacuri, sunt disponibile și modele specializate. Printre acestea se numără rucsacurile pentru schiori, care vă vor permite să vă transportați schiurile sau modelele pentru cățărători. Dacă va place un stil de viață activ, cu siguranță că în garderoba va exista mai mult de un rucsac!

Sursa fotografii: pixabay.com