La ce s-a uitat telescopul Hubble de ziua ta? Introdu ziua și luna și descoperă imagini fascinante cu Universul

telescopul spațial hubble
Foto: catalog.archives.gov / Wikipedia.org

NASA a lansat o secțiune specială pe site-ul oficial, unde internauții pot vedea ce imagini din Univers a observat telescopul Hubble de ziua de naștere a utilizatorilor.

Pentru a afla ce anume a văzut Hubble de ziua trebuie să accesezi site-ul NASA și să-ți introduci data nașterii (doar luna și ziua, fără an).

„Ce a văzut Hubble de ziua ta? Hubble explorează Universul 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână. Asta înseamnă că a observat minuni cosmice fascinante în fiecare zi a anului, inclusiv de ziua ta.

La ce s-a uitat Hubble de ziua ta? Introduceți luna și data mai jos pentru a afla!”, transmit reprezentanții NASA pe site-ul oficial.

Telescopul Spațial Hubble este un telescop ce a fost lansat pe orbita joasă a Pământului în 1990. La aproape 3 decenii și jumătate de la lansare, Hubble rămâne în funcțiune.

Galaxia Volburei (Whirlpool), numită și Messier 51, într-o imagine realizată de telescopul Hubble. Foto: NASA / European Space Agency antwrp.gsfc.nasa.gov

Telescopul Hubble poartă numele astronomului Edwin Hubble și este unul dintre Marile Observatoare ale NASA. Institutul de Știință al Telescopului Spațial (STScI) selectează țintele lui Hubble și prelucrează datele rezultate, în timp ce Centrul de Zbor Spațial Goddard (GSFC) controlează nava spațială.

Telescopul Hubble are o oglindă de 2,4 metri și 5 instrumente principale, ce observă Universul în raze ultraviolete, lumină vizibilă și infraroșu.

Deoarece se află dincolo de atmosfera Pământului, Hubble poate să capteze imagini cu rezoluție extrem de înaltă cu un fundal mult mai puțin luminos decât telescoapele aflate pe sol. Potrivit Wikipedia.org, Hubble a înregistrat unele dintre cele mai detaliate imagini în lumină vizibilă.

Multe observații realizate de Hubble au dus la descoperiri importante în astrofizică, cum ar fi determinarea ratei de expansiune a Universului.

Foto: catalog.archives.gov / Wikipedia.org / NASA / European Space Agency antwrp.gsfc.nasa.gov

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.