La ce ne ajută prizele inteligente

Una dintre cele mai ușoare căi de a avea o casă smart este utilizarea prizelor inteligente, care îți permit să controlezi diverse aparate electrocasnice, fără a fi nevoie să fii în cameră – sau în țară. De exemplu, poți conecta o lampă la o priză inteligentă și apoi poți utiliza smartphone-ul pentru a porni și opri lampa sau poți programa momentul și perioada la care va porni sau se va opri lampa.

Pentru că prizele inteligente sunt ușor de folosit și destul de ieftine, oricine deține un telefon inteligent poate apela la această tehnologie ce ne poate face viața mai confortabilă și, de ce nu, mai amuzantă. O astfel de priză, cu ajutorul telefonului mobil, poate controla dispozitive simple, cum ar fi corpurile de iluminat sau esspresorul.

Să presupunem că tocmai ți-ai cumpărat un lampadar de la xtdeco.ro, ți l-ai instalat și te-ai așezat pe canapea pentru a-ți bea cafeaua și pentru a citi o carte. Îți dai seama că ai nevoie de mai multă lumină, dar întrerupătorul este prea departe. Ce bine că ai o priză inteligentă, pentru că deschizi telefonul și deschizi lampadarul direct din aplicație.

Ce sunt prizele inteligente

O priză inteligentă este un hibrid dintre o priză obișnuită și un gadget. Tehnic vorbind este un comutator care permite pornirea sau oprirea curentului electric cu ajutorul smartphone-ului și a internetului. Acest gadget se conectează la priza de perete obișnuită și, de obicei vine cu o aplicație dedicată, astfel încât să poți controla orice și să o poți controla de la distanță. Orice dispozitiv electric poate fi introdus în acest tip de priză. Vei putea apoi să controlezi orice dispozitiv conectat chiar și atunci când nu ești în cameră sau chiar în casă. Folosind o aplicație, vei putea să faci lucruri cum ar fi oprești lampa de podea din camera de zi chiar dacă te afli la restaurant. De asemenea, vei putea să pornești aparatul de facut cafea fără a părăsi confortul patului tău sau să verifici dacă aparatul de făcut pâine este pornit în timp ce ești încă la serviciu.

Conform Topgadgets.ro printre cele mai bune prize sunt cele de la TP-Link Wi-Fi, Efergy Ego și Belkin WeMo. Fiecare dintre ele vine cu caracteristici diferite și aplicații dedicate pentru sistemele iOS sau Android.

Care sunt avantajele unei prize inteligente

Siguranță și securitate

Prizele gadget pot prevenii incendiile provocate de dispozitivele cum ar fi placa de îndreptararea părului, fierul de călcat, caloriferele electrice sau practic orice aparat care poate fi uitat în priză. În loc să îți faci griji dacă ai lăsat ceva în priză, îl poți activa automat cu ajutorul telefonului din aplicația corespunzătoare. Sau, invers, cu ajutorul prizei inteligente nu vei petrece timp așteptând ca placa de păr sau aparatul de cafea se se încălzească dimineata, pentru că vei programa ca aceste dispozitive electrice să se deschidă înainte ca tu să te ridici din pat.

Programarea timpului

Cu siguranță copiii tăi au nevoie de pauză când vine vorba de petrecerea timpului în fața televizorului sau calculatorului. Cu ajutorul prizelor smart poți programa din aplicație câte ore poate fi pornit televizorul și câte ore va sta închis acesta.

Economie

Aparatele de aer condiționat, ventilatoarele, radiatoarele electrice se află pe lista aparatelor electrice care ne ajută  să avem o temperatură optimă în casă. Este fantastic să intri într-o cameră încălzită sau pre-răcită. Cu toate acestea, nimeni nu dorește irosirea unei cantități inutile de energie (și bani) pentru a a avea temperatura ideală. Poți intui deja cum poți economisi bani și energie electrică: folosești o priză inteligentă pentru a programa aparatele de climatizare.

Ori de câte ori vine vorba de aceste dispozitive mai mari, care necesită mai multă energie electrică, verifică specificațiile prizei pentru a te asigura dacă aceasta poate sau nu poate prelua puterea de alimentare a aparatului.

Programarea corpurilor de iluminat de la distanță pe timp de vacanță

Una dintre marile avantaje ale gadgetului care este subiectul acestui articol este confortul de a sta liniștit în vacanță. Pentru ca hoții să stea departe de casa ta, poți crea iluzia că apartamentul sau casa ta este locuită programând priza inteligentă să aprindă corpurile de iluminat din casă la anumite ore sau să deschidă televizorul. Niciun hoț nu ar intra într-o casă ce pare locuită, nu?

Controlul aparatelor electrocasnice

Din fericire, aproape toate aparatele electrocasnice pot fi controlate și programate la distanță cu acest gadget.

  • mașina de spălat rufe – poți porni mașina de spălat de la distanță, astfel încât atunci când ajungi acasă nu va trebui decât să întinzi rufele la uscat
  • aparatul de făcut cafea – timpul petrecut în bucătărie dimineața se poate reduce considerabil dacă îți programezi cafeaua la ora la care chiar vrei să o bei deja
  • consolele de jocuri – copiii își vor respecta orele permise pentru jocuri dacă acestea se închid pentru că așa au fost programate
  • încărcătoarele pentru telefoane – pot fi oprite exact când acumulatorul telefonului este complet încărcat

Prețul prizelor inteligente

Prizele inteligente nu sunt scumpe. Prețul lor variază între 100 și 250 lei, în funcție de brand și caracteristici. Dacă dorești să controlezi mai multe aparate electrice din casă, costul va deveni o problemă. Dacă îți place să ai controlul a tot ce mișcă în casă, vei constata că merită această cheltuială.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.