La alții se poate: Transport în comun gratuit în toată țara

Luxemburg e prima țară care renunță complet la biletele pe transportul în comun. Foto: Pixabay

Luxemburg va deveni prima țară din Uniunea Europeană care va oferi gratuit toate serviciile de transport public. Scopul măsurii: decongestionarea traficului.

Biletele de tren, tramvai și autobuz vor deveni istorie în vara lui 2019, a anunțat premierul Xavier Bettel, care a fost reales de curând în fruntea Executivului luxemburghez.

Bettel, al cărui partid Democratic va forma o coaliție alături de partidul Socialist al Muncitorilor și de Verzi, a promis că tot transportul public va fi gratuit în Luxemburg, o țară cu suprafața pe jumătate față de județul Teleorman, de exemplu.

De asemenea, noul guvern ia în considerare să legalizeze cannabisul și să adauge câteva sărbători legale.

Orașul Luxemburg, capitala micuțului ducat, are mari probleme cu traficul rutier, fiind unul dintre cele mai aglomerate orașe europene. Nu atât de aglomerat cât este Bucureștiul, însă luxemburghezii au decis să ia măsuri.

În capitala luxemburgheză trăiesc 110.000 de persoane, însă alte 400.000 fac naveta zilnic pentru a lucra aici.

Mulți dintre cetățenii luxemburghezi trăiesc în Franța, Belgia sau Germania, însă aproape toți lucrează în țară, iar ambuteiajele rutiere sunt tot mai severe.

Nu este prima acțiune pe care o iau orânduitorii micuței țări vest-europene în privința transportului public. În prezent, tinerii de până la 20 de ani pot circula gratuit. Mai mult, și elevii pot merge gratuit către școală, iar navetiștii plătesc doar 2 euro pentru un drum de până la două ore – timp suficient să străbați întreaga țară.

Prin eliminarea totală a biletelor, Luxemburg va tăia și din costurile cu emiterea și vânzarea acestora.