Kovesi nu mai pleacă la Sibiu. Va lucra la Parchetul General

Laura Codruța Kovesi csm
Laura Codruța Kovesi

Laura Codruța Kovesi, fosta șefă a DNA, nu mai pleacă la DIICOT Sibiu. Ea a fost delegată de Augustin Lazăr, procurorul general al României, în funcția procuror la Serviciul de îndrumare și control din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Laura Codruța Kovesi va ocupa această funcție începând cu data de 11 iulie 2018.

„Având în vedere experiența profesională dobândită până în prezent, doamna procuror va avea atribuții privind implementarea la nivelul Ministerului Public a Strategiei Naționale Anticorupție pentru perioada 2016 – 2020, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 583 din 2016, respectiv actualizarea strategiilor de combatere a corupției, precum și elaborarea de strategii sectoriale la nivelul unităților de parchet, în conformitate cu obiectivele strategice și domeniile prioritare ale instituției, astfel cum sunt acestea exprimate în Stategia Ministerului Public pentru perioada 2016 – 2020”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Public.

Astăzi, în urma ședinței Consiliului Superior al Magistraturii, se decisese că fosta șefă a DNA se va întoarce la DIICOT Sibiu, acolo unde a activat și în trecut, însă acest lucru nu mai este valabil.

Președintele Klaus Iohannis a decis, luni, să o revoce pe Laura Codruța Kovesi, după decizia CCR. Curtea Constituțională a decis, la finalul lunii mai, că președintele Klaus Iohannis „urmează” să emită decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi.

La câteva ore după anunțul președinției, Kovesi a organizat o conferință de presă în care a spus că vrea să rămână procuror, însă nu la DNA.

Astăzi, Klaus Iohannis a declarat că nu și-a schimbat părerea despre DNA: „Iar acest pas pe care l-am făcut luni nu mi-a schimbat părerea mea personală despre activitatea DNA și inclusiv activitatea doamnei Kovesi. Au făcut treabă foarte bună, sunt oameni foarte bine pregătiți. Această activitate trebuie apreciată și eu am sprijinit-o tot timpul. Și pot să spun fără niciun fel de problemă că voi sprijini în continuare, poate și mai mult, lupta anti-corupție”.

„Dacă cineva acuma se bucură că lupta anticorupție încetează sau încetinește, nu, nici vorbă. Deci lupta anticorupție trebuie să meargă înainte și va merge înainte. Știți foarte bine că eu m-am exprimat în repetate rânduri despre performanțele DNA-ului. DNA este un corp de profesioniști foarte bine pregătiți. DNA trebuie și va merge mai departe. Deci lupta anticorupție va merge cu toată forța mai departe”, a mai spus el.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.