Ce spune Klaus Iohannis după ce PSD a dat o ordonanță pe legile justiției

klaus iohannis
Foto: Pagina de Facebook Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a criticat dur modificarea legilor justiției prin Ordonanță de Urgență.

Marți, 19 februarie, Guvernul României a adoptat o ordonanță de urgență prin care aduce mai multe modificări Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

„PSD a acționat din nou împotriva Justiției și a statului de drept, împotriva României și a cetățenilor. Guvernul PSD vrea să creeze prin ordonanțe de urgență un statut special pentru cei care au probleme în justiție. Și românii, și liderii europeni știu că nu există nicio altă justificare pentru obsesia de a slăbi până la ineficiență justiția din România, în afară de interesele personale. România nu poate fi pusă la dispoziția celor care vor să instaureze controlul politic asupra justiției”, a scris președintele Iohannis pe Facebook.

Iată câteva dintre modificările aduse de noua ordonanță:

– Procurorii de rang înalt (procurorul general și adjuncții acestuia, șefii DIICOT și DNA și adjuncții acestora) vor primi un aviz de la plenul CSM, nu de la Secția de procurori din cadrul CSM. Potrivit Digi24.ro, plenul CSM este perceput, de la alegerea Liei Savonea în fruntea sa, ca fiind unul favorabil coaliției la putere.

– Pentru funcțiile de procurori de rang înalt (în cazul cărora este prevăzută numirea de către președintele Klaus Iohannis) nu vor mai fi permise delegările cu o durată mai mare de 45 de zile.

– Șeful Secției speciale de anchetare a magistraților va fi cel care dispune în cazul infracțiunilor ce țin de competența Secției (și nu procurorul general). În prezent, procurorul general ar fi putut infirma unele acte pe care le consideră nelegale sau netemeinice, mai notează sursa citată.

– Pentru funcțiile de conducere din Ministerul Public vor putea candida și judecătorii care au fost procurori.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.