Klaus Iohannis, la preluarea mandatului: „Așteptările mari duc la dezamăgiri? Să dărâmăm această îndoială!”

klaus iohannis felicitat de angela merkel
Klaus Iohannis. Foto: Pagina de Facebook Klaus Iohannis

Klaus Iohannis, președintele ales al României, a depus astăzi jurământul constituțional în sala de plen a Palatului Parlamentului, într-o şedinţă solemnă comună a Senatului şi a Camerei Deputaţilor.

Ședinţa a debutat cu intonarea imnului naţional al României, iar apoi preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a prezentat hotărârea prin care a fost validată alegerea lui Klaus Iohannis în funcția de preşedinte al României.

A urmat momentul în care Klaus Iohannis a depus jurământul:

„Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea pentru propășirea spirituală și materială a poporului român, să respect Constituția și legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor, suveranitatea, indepedența, unitatea și integritatea teritorială a României. Așa să-mi ajute Dumnezeu”.

Parlamentul a constatat că acesta a depus jurământul și a luat act de începerea exercitării de către Klaus Iohannis a mandatului de președinte al României.

Șeful Camerei Deputaților l-a invitat pe Klaus Iohannis la tribuna Parlamentului pentru a rosti cuvântul de inaugurare a mandatului său de președinte.

„Așteptările mari pot duce la rezultate mari. Și vor duce”

„Stau aici în fața dumneavoastră astăzi, conștient de miza acestui moment pentru viitorul României. Sunt recunoscător și onorat de încrederea pe care cetățenii români mi-au acordat-o , aceea de a fi președintele lor, și îi asigur că voi fi președintele tuturor românilor”, și-a început Iohannis declarația.

El a arătat că este „profund mișcat de dragostea de țară” și de „aspirația spre prosperitate” care i-a determinat pe români să iasă la vot în număr atât de mare în data de 16 noiembrie: „Vă mulțumesc pentru că ați arătat lumii întregi adevărata față a României. La 25 de ani de la căderea comunismului ați făcut încă o dată să triumfe democrația și participarea”.

Iohannis a subliniat că, în ultimele săptămâni, se vorbește mult în spațiul public românesc despre „așteptări”, “speranțe” și despre „semnalul dat de votul din 16 noiembrie”. El a arătat că în aceste discursuri și-a făcut loc și o „îndoială” din trecut: „Dar dacă așteptările mari duc la dezamăgiri? Eu vreau să dărâmăm și această îndoială. Și le spun românilor că așteptările mari pot duce la rezultate mari. Și vor duce, pentru că așteptările mari înseamnă mai mult efort, mai multă seriozitate și mai multă muncă din partea tuturor. Iar eu voi fi primul”.

„România se schimbă, o națiune cu aspirații și valori nu va mai accepta să fie reprezentată decât de o clasă politică pe măsură. România lucrului bine făcut e angajamentul pe care mi l-am luat în fața oamenilor”, a continuat președintele.

„România nu poate rămâne țara timpului irosit și a oportunităților ratate”

Noul șef al statului a arătat că spera ca, la finalul mandatului său, în România să fie „un alt climat social”, „o altă stare de spirit” în care să se regăsească „calmul”: „Nu calmul dat de absența dezbaterilor, ci calmul dat de încrederea că prosperitatea vine când fiecare își face treaba”.

El a explicat că o astfel de Românie va fi atractivă pentru investiții: „Locurile de muncă nu au cum să apară decât într-un asemenea climat. România nu poate rămâne țara vorbelor frumoase și a faptelor puține, țara care face legi pentru interese particulare, nu pentru binele comun. România nu poate rămâne țara timpului irosit și a oportunităților ratate. România nu are voie să rămână țara așteptărilor mari și a rezultatelor mici. Și nu va rămâne. La finalul mandatului meu vreau ca oamenii să vadă că proiectele se duc la bun sfârșit, să avem satisfacția de a fi valorificat fiecare șansă. Dar pentru asta trebuie să ne apucăm de treabă. Lucrurile nu se vor întâmpla de la sine”.

„Rezistența la schimbare și teama de nou, care adesea sunt cele mai mari în interiorul sistemului, nu trebuie subestimate. Dar le vom depăși pe toate dacă avem mereu în minte ce ne-am angajat să construim”, a mai spus Iohannis.

El a arătat că primul pas este reconstrucția clasei politice și că anul 2015 va fi „dedicat reformării acesteia”. Președintele a declarat că se bucură că există deschiderea pe care a cerut-o pentru începerea discuțiilor legate de modificarea Constituției, a legislației electorale, reducerea numărului de parlamentari, introducerea votului prin corespondență și a votului electronic, schimbarea legislației partidelor politice: „Sper că avem înțelepciunea, cu toții, de a nu repeta erorile din trecut”.

„Nu există altă cale pentru România decât aceea a unei țări eliberate de corupție”

Potrivit noului președinte, pașii făcuți până acum în justiție trebuie continuați: „Nu există altă cale pentru România decât aceea a unei țări eliberate de corupție. Mi-aș dori ca la finalul mandatului meu, corupția să nu mai figureze pe agenda publică, instituțiile să funcționeze pentru cetățeni, iar oamenii politici să înțeleagă că se află în interesul public, nu a celor personale sau de grup”.

Klaus Iohannis a amintit că avem de reconstruit marile sisteme publice: educația, sănătate, sistemul de pensii: „Deși toți afirmăm că le dorim, totuși de ce nu le avem? Educația și sănătatea sunt primele care suportă consecințele crizelor și ale circumstanțelor politice”.

El a declarat că în cel mai scurt timp va chema partidele politice la consultări pe teme importante precum: un sistem de educație competitiv, pensii decente pe termen lung sau problema demografică.

„Marile transformări nu se fac asteptând condiții sociale, economice și politice perfecte, ci asumând o viziune și lucrând necontenit. Când vom face acest lucru, românii nu-și vor mai căuta viitorul dincolo de granițele țării. Și dacă reconstrucția nu e gata, vor dori să participe la ea”, a spus el.

Șeful statului a apreciat că politicienii români au și merite: „Clasa politică are multe defecte, dar are un merit important, acela de a fi afirmat o opțiune clară și ireversibilă în ceea ce privește politica externă, aceea de a-i fi asigurat României securitatea”. El a amintit cei trei piloni ai politicii externe a României: parteneriatul strategic cu SUA, apartenența la NATO și la UE.

“Cred că salutăm cu toții rezultatele din Republica Moldova, rezultate pentru un parcurs european. Acest rezultat ne obligă să fim sprijinul cel mai important al fraților noștri de peste Prut, pentru ca obiectivul lor de integrare europeană să se transforme din deziderat în realitate”, a precizat Iohannis.

„Peste 5 ani să spunem că România e țara care a uimit lumea prin transformarea ei”

“Cu toții ne dorim o transformare profundă a societății în care trăim, a României în ansamblul său. Schimbările de legi sunt doar un pas, ele trebuie însoțite de o schimbare de mentalitate. Îmi doresc o Românie scoasă din sfera senzaționalului devenit cotidian. Una dintre practicile pe care ar trebui să le lăsăm în trecut sunt declarațiile de complezență, ele știrbesc încrederea și nu folosesc la nimic. Lucrul bine făcut înseamnă că vom construi consens, dar nu doar în declarații, ci în acțiune”, a apreciat el.

„Suntem o singură națiune cu valori, și mai ales obiective. O națiune de cetățeni care știe ce vrea în Europa, în lume, și mai ales care știe ce vrea pentru sine. Este o onoare pentru mine să fiu președintele acestei națiuni. Vreau ca pentru fiecare român să fie în mod autentic o onoare și o mândrie că face parte din această națiune”, a menționat el.

Noul președinte al României și-a încheiat discursul spunând că trăim într-o lume care se mișcă foarte rapid, în care vrem ca rezultatele să fie imediate, în care oamenii nu prea mai acceptă ca cineva să le ceară să aibă răbdare și încredere: “Și totusi, vi le cer. Nu pentru mine, ci încredere și răbdarea unii cu alții, între noi înșine și cu noi înșine, ca națiune. Pentru că doar cu ele putem face o construcție durabilă”.

“Îmi pun întreaga putere și pricepere la dispoziția poporului român, pentru ca peste 5 ani să putem spune că România e țara care a uimit lumea prin transformarea și reconstrucția ei”, a conchis el.

Dacă v-a plăcut acest articol, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.