Klaus Iohannis: ”În plină criză sanitară avem o altă situație gravă”

FOTO: Presidency.ro
FOTO: Presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj românilor afectați de inundații, în ultimele zile. Ploile abundente căzute în unele părți ale țării au provocat pierderi de vieți omenești, dar și multe pagube materiale.

”Ne confruntăm în aceste zile cu o serie de inundații severe, care au afectat viața a mii de români. În plină criză sanitară avem o altă situație gravă cu consecințe pe termen lung pentru toți cei aflați în zonele afectate”, a spus Klaus Iohannis de la Palatul Cotroceni.

”Este tragic că aceste fenomene meteorolgice extreme s-au soldat cu pierderi de vieți omenești. Transmit condoleanțe familiilor îndoliate”, a continuat președintele.

”Odată cu schimbările climatice apar din ce în ce mai multe fenomene extreme. Luna iunie a fost cea mai ploioasă din ultimii 60 de ani. Este imperativă o schimbare rapidă de abordare pentru a răspunde eficient unor astfel de amenințări”, a mai spus Iohannis în mesajul său.

”Va trebui să depășim mentalitatea că este suficient să construim câteva diguri pentru a stopa inundațiile. Conservarea fondului forestier și campaniile de împăduriri sunt soluții mult mai la îndemână”, a adăugat șeful statului.

”O parte semnificativă din fondurile europene va trebui să fie redirecționată către combaterea schimbărilor climatice”, a mai spus Iohannis, care a menționat și programul european ”Green Deal”.

”Această schimbare de mentalitate este obligatoriu să aibă loc acum”, a concluzionat Iohannis.