Klaus Iohannis, atac dur la ordonanța lui Tudorel Toader: ”Chestiunea este cras neconstituțională”

scrisoare deschisă către klaus iohannis
Foto: Facebook

Klaus Iohannis spune că PSD încearcă prin mult trâmbițata Orodnanță de Urgență, care le permite celor condamnați de completurile de la Înalta Curte de Casație și Justiție să ceară anularea sentințelor, să scape politicienii de probleme penale.

„Nu știm exact ce își imaginează ministrul Justiției să scrie în acea ordonanță. Dar dacă dorește să facă ceea ce a comunicat cât de cât public, chestiunea este cras neconstituțională. Există câteva principii care sunt respectate de toată lumea, la noi sunt ancorate în Constituție, și unul dintre acestea este că o lege acționează numai pentru viitor. Deci legea nu poate să acționeze retroactiv. Dacă o lege ar putea să se aplice pentru trecut, atunci fiecare guvern ar veni și ar schimba întreg trecutul statului. Și atunci ar dipărea orice urmă de stabilitate, de predictibilate”, a spus președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului este la Aachen, în Germania, unde a participat la semnarea Tratatului de cooperare şi integrare franco-german.

„Pe scurt, PSD încearcă ceea ce a încercat de când este la putere: să caute soluţii pentru politicienii lor cu probleme penale, în frunte cu preşedintele lor de partid. PSD nu poate să vină cu astfel de soluții, care sunt, pur și simplu, neavenite, neconstituționale. Este regretabilă această evoluție. Am încă speranţa că înclusiv ministrul Justiţiei va mai citi un pic de Constituţie şi legislaţie şi vor renunţa la un astfel de demers care, după părerea mea, nu este posibil”, a adăugat Klaus Iohannis.

Declarația vine la câteva zile după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că a fost pus la punct un proiect de Ordonanță de Urgență prin care persoanele condamnate începând cu 2014 de completuri nelegal constituite pot cere anularea sentințelor.