Kelemen Hunor: ”Nu te obligă nimeni să lucrezi la stat dacă sunt așa de multe pericole. Sporurile nu vor fi eliminate în acest an”

Kelemen Hunor
Kelemen Hunor. Foto: Gov.ro

Vicepremierul Kelemen Hunor (UDMR) a declarat că sporurile bugetarilor, multe dintre ele considerate a fi exagerate, nu vor fi eliminate în 2021, ci abia după o ”analiză extrem de serioasă și precisă”.

”Nu în 2021 vor fi eliminate și acest lucru trebuie să vă spun, fiindcă noi în decembrie am spus un lucru extrem de prețios și extrem de clar – salariile, în 2021, vor fi la nivelul anului 2020, luna decembrie. Acest lucru înseamnă că salariul plus sporurile înseamnă venitul lunar pentru fiecare angajat. Dacă noi am spus acest lucru în decembrie, trebuie să fie valabil și în februarie. Nu putem spune că în februarie vedem un pic altfel și mai tăiem, fiindcă atunci omul va avea mai puțini bani la sfârșitul lunii decât avea în decembrie”, a declarat, la B1 TV, Kelemen Hunor.

Guvernul a decis deja să înghețe sporurile și salariile bugetarilor, în 2021.

”Vom schimba, vom amenda Legea salarizării unice și acolo trebuie să vedem care sunt acele sporuri care trebuie incluse în venitul de bază și care sunt sporurile care nu pot fi acceptate”, a mai spus Kelemen Hunor.

Liderul UDMR a adăugat, pe tema controversatelor sporuri pentru praf și pentru munca la calculator: ”Nu te obligă nimeni să lucrezi la stat dacă sunt așa de multe pericole la fiecare colț când treci dincolo de ușa instituției. Nu ai o constrângere, caută un lucru unde condițiile sunt mai blânde și unde nu ai astfel de pericole”.

Premierul Cîţu a declarat că menținerea sporurilor a fost „o decizie politică” a coaliţiei. El a precizat că o ordonanță de urgență în acest sens ar urma să fie aproape sigur respinsă de Curtea Constituțională.