Jurnalist bătut de polițiști în Centrul Vechi al Capitalei

Jurnalistul a filmat cum doi agenți au reținut un bărbat în Centrul Istoric, iar apoi a fost pedepsit pentru asta
Jurnalistul a filmat cum doi agenți au reținut un bărbat în Centrul Istoric, iar apoi a fost pedepsit pentru asta

Reporterul Ștefan Mako, care face parte din proiectul Casa Jurnalistului, a fost bătut luni seara de mai mulți polițiști din Centrul Istoric al Bucureștiului, după ce i-a filmat în timp ce loveau un alt bărbat.

Jurnalistul originar din Covasna a fost legitimat, iar apoi polițiștii i-au smuls telefonul mobil și au șters filmarea, pe care Mako a recuperat-o, însă, și a publicat-o aici.

Potrivit mărturiei acestuia, polițiștii ”l-au lovit, înjurat, scuipat și amenințat, apoi i-au dat drumul politicos”.

El a fost avertizat de un polițist să nu mai filmeze în timp ce doi agenți imobilizau un alt bărbat în Centrul Istoric. A fost luat apoi pe sus de doi polițiști, care i-au aplicat o corecție fizică și verbală în Secția 10.

”Mă trezesc în secția de poliție, îmi țiuie o ureche, cred că am luat un pumn, pac și din cealaltă parte, mă ia de geacă și mă trântește de perete, apoi mă lovește în coaste cu pumnul. Polițiștii urlă la mine de parcă aș fi omorât pe cineva. Îmi scot cu greu legitimația de jurnalist, brunetul o ia și o aruncă de perete: “Ești jurnalist, mă? Mă piș pe tine!”, scrie Ștefan Mako.

Puteți citi mărturia integrală a reporterului accesând acest link.

Jurnalistul a fost la spital, unde i-a fost eliberat un certificat medico-legal, în care se precizează că a suferit un “traumatism toracic închis“.

Ștefan Mako a anunțat că va depune plângere și că va urma toate procedurile legale, precizând că nu se așteaptă să se facă dreptate.

”Când agresorul este polițist, mecanismele prin care poate fi tras la răspundere sunt viciate de conflicte de interese”, încheie tânărul jurnalist, care documenta de câteva luni procesul unui polițist acuzat că a omorât în bătaie un parcagiu, în contextul unui val de plângeri și anchete pentru abuzuri la Poliția Centrului Istoric și Secția 10 din București.