Județul din România în care 65% din locuitori nu au locuri de muncă

FOTO: Wikimedia Commons
FOTO: Wikimedia Commons

Doar o treime din locuitorii județului Botoșani au locuri de muncă. Peste 65% din populație este întreținută, într-o formă sau alta, de statul român, iar peste 40.000 de oameni apți de muncă nu au urmat niciun curs de calificare și nici nu și-au făcut acte pentru șomaj, potrivit adevarul.ro.

Potrivit celui mai recent recensământ, în județul Botoșani sunt înregistrați 360.000 de locuitori, iar dintre aceștia sunt apți de muncă 107.000, adică mai puțin de jumătate din populație. Cei mai mulți sunt pensionari. Din cei care pot munci, 40.000 nu au, în mod oficial, un loc de muncă.

De asemenea, statisticile mai arată că peste 3.000 de oameni din Botoșani beneficiază de asistență socială.

În ceea ce privește educația, doar 8% din populația județului are studii superioare, iar o treime, mai ales în mediul rural, nu au nici măcar 10 clase, minimul necesar pentru a se califica pentru o meserie.

„Nivelul de calificare este o mare problemă a persoanelor care există la ora actuală în evidența AJOFM. Noi încercăm să-i orientăm pentru finalizarea învățământului de bază primar sau gimnazial, a doua șansă. Iar cei care au terminat învățământul minim obligatoriu să-i orientăm către parcurgerea cursurilor de formare profesională”, a declarat directorul AJOFM Botoșani, potrivit adevarul.ro.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.